Kaheksakümnendatel rajatud Aegviidu uus kalmistu sai lõpuks piiskopilt õnnistuse

Copy
Aegviidu uue kalmistu pühitsemine 21. juulil. Ristist paremal seisab piiskop Ove Sander, vasakul sepp Kristjan Kuusik. Vasakul äärmine on vaimulik Tõnu Linnasmäe.
Aegviidu uue kalmistu pühitsemine 21. juulil. Ristist paremal seisab piiskop Ove Sander, vasakul sepp Kristjan Kuusik. Vasakul äärmine on vaimulik Tõnu Linnasmäe. Foto: Tiina Lõugas

Aasta siis oli 1985, kui Aegviidu täitevkomitee otsusega rajati alevi uus kalmistu. Kuid kalmistu jäi pühitsemata, sest nõukogude ajal seda vajalikuks ei peetud. Nüüd 21. juulil jõuti Ambla koguduse vaimuliku Tõnu Linnasmäe eestvedamisel nii kaugele, et kalmistu pühitseti.

Ilusa männimetsa all asuv Aegviidu uus kalmistu laiub praegu poolel hektaril. Nelja kümnendi jooksul on sinna maetud veidi üle 300 kadunukese. Ruumi uuteks matusteks on palju, sest kalmistuks kavandatud ala hõlmab kokku 4,5 hektarit

Miks jäi kalmistu rajamisel sisse pühitsemata? "Vaadake, see oli sügav nõukogude aeg veel. Kalmistu rajas täitevkomitee. Ega keegi sellel ajal kiriku poole sellise küsimusega ei pöördunud," selgitas Ambla koguduse vaimulik Tõnu Linnasmäe, kes on ühtlasi Aegviidu koguduse hooldajaõpetaja.

Tagasi üles