Talupäevadel saavad naised sõeluuringust osa võtta

Copy
Jäneda talupäevad.
Jäneda talupäevad. Foto: Caspar Sild

Sel nädalavahetusel, 27. ja 28. juulil, on õige aeg riputada varna vikat, teha paus marja- ja seenekorjamisse ning lubada endale enne viljakoristust paar päeva mõnusat ajaviitmist Jänedal.

Talupäevad on olnud pika traditsiooniga suurüritus Eestis, tänavused on järjekorras juba kolmekümne kolmandad.

Tavapäraselt pakutakse talupäevadel ehedat ja maitsvat talutoodangut ning istikuid. Ka talutehnika ja tööks vajalikud tööriistad ootavad ostjaid. Puukoolid toovad müüki oma toodangu ning käsitöötegijad aitavad täita veimevakka.

Ka muusikast ja laulmisest ei saa kunagi küll. Välilaval esineb Erich Krieger vaheldumisi kohalike muusikute ja tantsijatega ning õhtul tantsitab Musta Täku Tallis talupäevasimmanil Anne Veski.

Musta Täku Talli ülakorrusel on ostjate ootel ehe kodumaine käsitöö: kudumid, sepised, keraamika, vaibad, aga ka käsitöölõngad. Sel hooajal, mis kestab sügislaadani, on seal veel ootamas ainulaadne näitus Baltikumi portselani ajaloost, mille koostas Jäneda Mõis OÜ omanik Elo Kallas. Imetleda saab tuttavaid ja tundmatuid portselanserviise. Nii põhjalikku ja ülevaatlikku näitust pole Eestis varem olnud ja selle pärast tasub Jänedale isegi eraldi sõit ette võtta.

Eesti Vähiliit ja SA Viljandi Haigla tulevad Jänedale naistekabineti ja mammograafiabussiga, mis seavad end sisse Musta Täku Talli kõrvale. Vajalik on nende busside teenuse kasutamiseks ette näidata isikut tõendav dokument ja tasuda visiiditasu. Bussides on võimalik teha rinnavähi sõeluuringut, minna günekoloogi vastuvõtule, teha rinnakontrolli ja anda analüüs emakakaelavähi sõeluuringuks.

Tagasi üles