Kolossaalsed ravikulud reisil: Euroopas kuluvad kümned tuhanded, mujal maailmas sajad tuhanded eurod

Copy
Mallorca saar pakub lisaks rannapuhkusele tegevust adrenaliiniarmastajatele.
Mallorca saar pakub lisaks rannapuhkusele tegevust adrenaliiniarmastajatele. Foto: Caro/Lueger

Jäädes välismaal reisides lootma vaid Euroopa Liidu ravikindlustuskaardile, võivad õnnetusjärgsed raviarved mõjuda rahakotile laastavalt. Kallimad ravijuhtumid Euroopas maksavad ERGO kindlustuse andmetel 10 000 – 20 000 eurot, mis reisikindlustuse puudumisel tuleb inimesel ise kinni maksta. Mujal maailmas võib kindlustuseta matkamine maksma minna 100 000 eurot või enamgi.

Oluline on teada, et Euroopa ravikindlustuskaart, mis on kõigil Euroopa Liidu kodanikel ja alalistel elanikel vaikimisi olemas, ei kata kõiki kulutusi, mis vaja mineva arstiabiga võivad kaasneda.

Patsiendil tuleb maksta oma­­vastutustasud asukohamaa hindades. Nende hulka kuuluvad näiteks visiiditasu, voodipäevatasu, ravimite omaosalustasu, tõlkekulud jne. Euroopa ravikindlustuskaart ei kata ka Euroopa Liidu riikide vahelist transporti ega eraarsti juures tehtud kulutusi. Mõnes riigis on eraarsti juurde aga oluliselt mugavam minna kui riiklikku meditsiiniabi saada.

ERGO kahjukäsitlusvaldkonna juht Caterina Lepvalts meenutas juhtumit, kus klient oli vaja tuua meditsiinilise transpordiga Itaaliast koju ja katta ka patsienti lennul saatnud meditsiiniõe kulud. Tema seljale oli tekkinud operatsiooni vajav mädakolle ja transport Milanost Tartusse Eesti meedikute hoole alla maksis üle 15 000 euro. «Isegi päris lähedalt naaberriigist meditsiinilise transpordiga koju toomine on kallim, kui arvata võiks. Näiteks maksis Leedus autoavariisse sattunud kliendi kiirabitransport Eestisse üle 1000 euro,» tõi ERGO kahjukäsitlusvaldkonna juht veel ühe näite.

Nutikas on kindlustus sõlmida alati juba esmaste reisikulude tegemisel: kas majutuse või lennupiletite soetamisel.
Nutikas on kindlustus sõlmida alati juba esmaste reisikulude tegemisel: kas majutuse või lennupiletite soetamisel. Foto: Silvia Pärmann

Kindlustusfirma andmetel tuleb kahjusid ette ligikaudu igal 20. reisikindlustuse teinud kliendil. Siiski on kõige sagedasemad kergemad haigestumised päikesereisidel. Põhjuseks enamasti sobimatu toit ja pesemata puuviljad ning neist tingitud kõhuhädad. Samuti külmetused, kuna õuest konditsioneeritud hotellituppa tulekul ei arvestata temperatuuride erinevusega. Probleeme tekitavad ka tugevad päikesepõletused või allergiad. Traumad on sagedasemad suusareisidel.

Euroopast välja sõites saab aga loota ainult reisikindlustuse peale ja väljaspool küündivad hinnad sadade tuhandeteni. Ette on tulnud raskemaid haigestumisi ja juhtumeid Aasias ja Ameerikas, kus kahju suurus on ületanud 100 000 eurot. «Juba ainuüksi meditsiiniline eritransport võib maksta üle 80 000 euro,» sõnas Lepvalts. Seetõttu soovitab ta Euroopast välja tehtavate reiside puhul valida meditsiiniabi kindlustussumma suuruseks vähemalt 200 000 eurot.

Nutikas on kindlustus sõlmida alati juba esmaste reisikulude tegemisel, olgu siis kas majutuse või lennupileti soetamisel. Pikemalt ette ostetud kindlustus on soodsam, kui viimasel minutil sõlmitud. Veelgi olulisem on aga see, et sõlmides kindlustuslepingu samal ajal reisipaketi või lennupiletite ostuga, hakkab reisitõrke kaitse kehtima kohe. Õigel ajal ostetud kindlustus hüvitab näiteks lapse haigestumise tõttu ära jäänud koolivaheajareisi.

Esmaabikomplekt suvisteks reisideks

Margot Lehari.
Margot Lehari. Foto: Erakogu

Võta kaasa piisav hulk igapäevaselt kasutatavaid ravimeid. Ole teadlik, et nii retsepti- kui ka käsimüügiravimite kaasavõtmiseks teise riiki võib vaja olla ravimiameti luba. Loe enne reisi kindlasti lisainfot piirangute ja lubatud koguste kohta.

Võta kaasa valuvaigisti-palavikualandaja. Paratsetamool või ibuprofeen aitavad peavalu, palaviku, traumadest tingitud lihase- või liigesevalu, herilase või mesilase nõelamisest tingitud valu ja turse korral.

Võta kaasa allergiatabletid ja putukatõrjevahend.

Võta kaasa rohud seedehäirete puhuks. Proviisor soovitab kaasa võtta piimhappebaktereid või Saccaromyces bou­lardii’d sisaldav preparaat. See aitab nii kõhuvalu, iivelduse, kergema kõhulahtisuse kui ka kõhukinnisuse korral. Lisaks võiks kaasas olla loperamiidi sisaldav ravim, mis on abiks ägeda mittespetsiifilise kõhulahtisuse puhul.

Võta kaasa vahendid traumade leevendamiseks. Proviisor soovitab kaasa võtta külmakoti (selle peab hotellis külmkappi asetama). Külmakotti saab kasutada traumade, aga ka putukahammustuste või tursete leevendamiseks. Haava puhastamiseks võta kaasa alkoholisisaldusega antiseptiku lahus, paar rulli sidet, paar haavavõrku, eri suuruses plaastreid.

Võta kaasa päikesekaitsevahendid. Üle 20 minuti ei soovita proviisor päikese käes katmata nahaga või UV-kaitset

sisaldava kreemita olla. Tõhus ja hea päikesekreem on

UVB-kiirguse suhtes SPF 50 faktoriga, UVA-kiirguse suhtes vähemalt PPD 25 faktoriga. Väga hea abimees on ka aaloegeel, mis on universaalne päikesepõletuste, putukahammustuste ja väiksemate kriimustuste hooldamiseks.

Võimalusel või soovi korral võiks esmaabikomplekt sisaldada veel niiskeid salvrätikuid, desinfitseerivat geeli kätele, sobivat kätekreemi, niisutavat näokreemi ning kondoome.

Tagasi üles