Viru Folk toob lavale noored tegijad

Copy
Viru Folk.
Viru Folk. Foto: Ain Liiva

Ülejärgmisel nädalavahetusel Käsmus toimuva Viru Folgi fookuses on eesti noored folkmuusikud. Noortelaval astuvad üles tänavuse võistumängimise preemia Noor Talent saajad. Artiste on tulemas Viljandimaalt, Harjumaalt ning loomulikult on kohal Lääne-Virumaa Noorteorkester ja Tapa Näppepildurid, soolokontserdiga esineb Leegi Brigitte Kais.

Festival pakub noortele pärimusmuusikutele võimalust musitseerida pealaval koos väliskülalistega ja anda oma esimesed plaadiesitluskontserdid.

Sel aastal toimub noorteprogramm Viru Folgil teist aastat ning seekord teevad koostööd kaks suurt kollektiivi – Virumaa Noorteorkester ja Mulgimaa Noorteorkester. Tegu on esmakordse pärimuskultuurilõimimisega Mulgimaa ja Virumaa Noorteorkestri vahel, mille tulemuseks on noorteprogrammi senine suurim etteaste. Kontsert toimub laupäeval lausa festivali pealaval koos külalismuusikutega Saksamaalt saabuvast ansamblist Dobranotch.

Peale noorteorkestrite on programmis ka selleaastased Viru Folgi Noore Talendi preemia saajad. Üles astub bänd, kellele kogemata sai auhinda üle andes antud ka nimi – Ausalt Makstud Härrad –, sest Ülemakstud Rentslihärrad ja Alamakstud Härrad olid Eesti ansamblite nimistus juba paraku võetud.

Noorteprogrammis on ka üsna väikesi kollektiive, nagu näiteks Duo Frühling, kuhu kuuluvad kaks neiut – viiuldaja ja kandlemängija. Samuti ei puudu kavast albumi esitluskontserdid. Värsked palad on plaadile saanud nii mullugi Viru Folgi laval säranud Folkista kui ka juba tuntust kogunud Lõõtsanoobid, kes on sarnaselt noorteorkestritega saanud võimaluse anda kontsert pealaval.

Loomulikult leidub festivaliprogrammis Lääne-Virumaa noori: laupäeva õhtul annab Käsmu kirikus kontserdi Leegi Brigitte Kais Kadrinast ja pühapäeval astuvad üles Näppepildurid Tapalt.

Sel aastal ei jää Viru Folk Hiiu Folgile kaugeks, sest laupäeval annab Noortelaval kontserdi Rae kooli ansambel Hiiu Folgi peakorraldaja Astrid Nõlvaku juhtimisel.

Noorteprogrammi juhi Henrika Trave sõnul on tänavune Noortelava programm kõige suurema osalejate arvuga. "Rõõm on tõdeda, et noori muusikuid on palju ning esinemissoove tuleb juba ka artistidelt endilt. Järelikult ajame õiget asja ja südamega tehtud töö hakkab lõpuks ka vilja kandma," tõdes Trave. 

"Tõsiselt hea meel on pakkuda noortele neid võimalusi, millest ise selles vanuses puudust tundsin. Loodan, et aasta-aastalt kasvatame noorte huvi ja varsti peame Käsmu küla suuremaks ehitama hakkama, et kõik noored pärimusmuusikud festivalile ära mahutada." 

Tagasi üles