Juhtkiri: ehedad elamused ekraani vahendusel

Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Pariisi olümpiamängudel, mis toimusid 124 aastat tagasi, sai teiste alade seas nautida näiteks hobuste kaugushüpet, ent ka seekordsed mängud – samuti Pariisis – pakuvad mõnusat valikut spordialadest, mida muidu vaatama ei juhtu.

Paljud võivad vinguda, et mis spordiala see rulatamise tänavasõit on, aga näe, olümpial oli ta kavas ja seda oli tõeliselt põnev vaadata. Isegi võrdse kohtlemise põhimõtteid järgiti. Nimelt kuna rulasõidus on oluline roll stance’il ehk sellel, kumb jalg rulal eespool asetseb, olid pargi elemendid ehitatud peegelpildis, et kellelgi ei tekiks ebavõrdset eelist.

Sama kaasahaarav oli jälgida naiste ragbi finaali. Prantsusmaa rahvusstaadion Stade de France oli pilgeni pealtvaatajaid täis ja üle 80 000 silmapaari said väärt etenduse, kus edu saatis Uus-Meremaad. Jõuline spordiala sobib ka naistele, kuigi jah, vahepeal tuli mõne mängija veritsevat nina päris korralikult tohterdada.

Spordis võib teinekord hea sooritus jääda ka tehnika taha. Teist korda olümpiale pääsenud maastikurattur Janika Lõiv näiteks kukkus olümpiakrossi raja teisel ringil, lõhkudes oma ratta ja kaotades väärtuslikku aega. Kõigest sellest hoolimata saavutas ta ikkagi 19. koha.

Vaimustava elamuse on juba praeguseks pakkunud meie ujujad. Nooruke, vaid 17-aastane Eneli Jefimova jõudis 100 meetri rinnuliujumises finaali ja ujus seal seitsmendaks. Ülimalt tubli saavutus!

Mõned nädalad tagasi 25. sünnipäeva tähistanud Kregor Zirk andis endast 200 m liblikujumise poolfinaalis 120 protsenti ning pääses uue Eesti rekordiga finaali. Suurepärane! Lehe trükkimineku ajaks polnud finaalitulemus veel selgunud.

Mõnes mõttes on Kanterid, Nooled, Šmigunid ja Veerpalud meid kullasäraste medalitega ära hellitanud ja me ehk ei oska suurtest sportlikest saavutustest nii palju rõõmu tunda, kuid kõikide maailma sportlaste seast jõuda esikümnesse – see on väga kõva sõna. Juba olümpiale pääsemine on omaette saavutus. Tehke järgi või makske kinni!

Tagasi üles