Rait Ratasepp lõpetas esimese etapi ajaga alla kümne tunni

Copy
Nägu naerul, suundus Rait Ratasepp Vinnis järgmisele jooksuringile.
Nägu naerul, suundus Rait Ratasepp Vinnis järgmisele jooksuringile. Foto: Ain Liiva

Reede varahommikul alustasid esimesed kanged triatleedid Vinnis Eesti esimest IUTA maailmakarikasarja ultratriatlonivõistluse Ultra Triathlon Estonia läbimist. Kangeimad läbivad kümne päevaga 10 täispikka triatlonidistantsi.

Võistluse korraldaja Rait Ratasepp on sihikule võtnud kümnekordse ultratriatloni maailmarekordi ja vähemalt esimese päeva järel püsib ta graafikus. Praegune kümnekordse ultratriatloni maailmarekord on 106 tundi ja 32 minutit ning Ratasepa eesmärk on alistada kogu distantsil 100 tunni piir ning igal päeval 10 tunni piir. Avaetapil ta sellega ka hakkama sai, läbides raja ajaga 9 tundi 51 minutit ja 8 sekundit.

"Seekordne ultratriatlon algas minu jaoks viimaste päevade ettevalmistuse tõttu pisut tavapäratult. Tavaliselt on mul päev enne võistlust väga rahulik, toimetan puhkerežiimis, võistlusasjad varakult pakitud, saatetiim ette valmistatud ning vaim võistluseks valmis," kirjeldas Ratasepp sotsiaalmeedias. "Seekord aga olin ka võistluse korraldaja rollis ning eile varahommikust kuni hilisõhtuni ehitasime võistluskeskust üles. Oma võistlusasjad sain pakitud alles südaööks ning unetunde tuli kokku 4,5 tundi."

"Hommikul starti minnes tundsin parasjagu väsimust, aga peale tuli hakata. 3,8 kilomeetri ujumine läks hästi ja sellega olen rahul (aeg 1.10.30, keskmine pulss 133). 180 km rattasõitu võib lugeda samuti kordaläinuks, kuigi tingimused ei olnud lihtsad (aeg 5.08.40, keskmine pulss 128). Täna puhus Vinnis päris meeletu tuul ja iga natukese aja tagant saime väikese sabina vihma kaela. Arvestades minu madalat pulssi, siis ega väga soe ei olnud. Rattal sai tehtud ka mõned vead toitumises, mistõttu lõpuosas oli veidi tühi tunne. Jooksu alguses aga tegelesin hoogsasti energiavarude täiendamisega ning jalad tundusid terve jooksu suhteliselt heas seisus (aeg 3.20.25, keskmine pulss 129). Pärast finišeerimist olid jalad korraks kanged, kuid kui olin suure koguse toitu sisse laadinud, siis kangustunne taandus. Eks hommikul on näha, millise jälje esimene päev kehasse jättis."

Kuigi Ratasepp oleks eelistanud soojemat ilma või lausa palavust, ütles näiteks Ungarist siia viiekordset ultratriatloni läbima tulnud Jozsef Rokob peale võistlust, et ta vist kolib Eestisse, sest siinne ilm sobis talle väga.

"Tean seda ka omal nahal, sest esimesed ultratriatlonid tegin ma just Ungaris ning mõlemal korral kostitas ilmataat mind siis 35-36-kraadise kuumusega," meenutas Ratasepp. "Siinkohal minu suurimad tänud võistlusel abiks olevatele vabatahtlikele – kõik toimis hästi ja võistlejad said muretult sportimisega tegeleda."

Tagasi üles