Vaade: tee oma aiast kunstiteos

Copy
Andres Tohver.
Andres Tohver. Foto: Ain Liiva

Esmaspäeva hommikul seisis Virumaa Teataja ukse taga üks elevil vanahärra. Ta soovis rääkida suurt uudist. Ja uudis oli see, et tema õde oli kasvatanud nelja meetri kõrgused päevalilled. Oma väite tõestuseks oli ta lasknud lapselapsel päevalillede kõrval poseerida, et lillede kõrgus fotol paremini tajutav oleks.

Nimetatud lilled sirguvad Sõmerul aiandusühistu Võsa territooriumil. Kasvataja ise mainis, et mullu kasvas tema maalapil hiigelpeet, niisama suur kui kapsapea. Kas see täpselt nõnda nüüd oli, jäi üle kontrollimata, sest fotot ette näidata kasvatajal ei olnud ning peet ise on juba toidulauale jõudnud ja ära söödud.

Ka päevalillede puhul ei pruugi olla tegemist imega, vaid lihtsalt suuremat sorti taime seemnete sattumisega aiamaale. Tegijal juhtub nii mõndagi. Ja kui selline juhtum silmad särama paneb, on tulemus ju kiiduväärt. Ise tehtud, hästi tehtud. Aed peab soojendama eeskätt selle omaniku südant, siis on ka teistel seal hea olla.

Ikka ja jälle aiatööd tehes loob inimene omaenda väikese võlumaailma, kus võluri roll on tema enda kanda.


Sõmerul asuvad aiamaad on hea näide, et peenarde vahel võivad askeldada inimesed, kes tegelikult elavad korteris. Soov näpud mullaseks saada on eestlasele igiomane, sest oleme ju maarahvas. Ehkki kõike seda, mida väikene aiamaa pakub, saab osta ka poest, on omaenda kasvatatud sibul, kartul ja tomat erilise maitsega. Ja lilled on mõistagi naise südame võti.

Aeda võib harida traditsioone järgides, aga miks mitte proovida ja katsetada. Aianduspoed pakuvad tohutut valikut. Istikuid ja seemneid saab vahetada naabritega. See annab võimaluse lühemateks ja pikemateks jutuajamisteks, mis toovad inimesed kokku ja aitavad kaasa sotsiaalsele suhtlusele.

Leidkem siis igaüks oma peenramaa või aialapp, pistkem näpud mulda ning vaadakem, mis sealt mõne nädala või kuu pärast võrsub. Avastamisrõõm on suur. Mõistagi õpib igaüks oma kogemustest. Ikka ja jälle aiatööd tehes loob inimene omaenda väikese võlumaailma, kus võluri roll on tema enda kanda.

Tagasi üles