Teatri juubeli hoost ja ajast

Velvo Väli.
Velvo Väli. Foto: Ain Liiva

Vihm, vihm, vihm. Möödunud päevade jahedus ja sajuhood lükkavad mõtted sügisele. Ilmataat annab kõmistades justkui märku, et aeg on puhkuste viimased tegevused vormistada ning hakata seadma samme sügise poole. Kooli alguseni pole jäänud ülemäära palju päevi. Just septembri algus ja laste kooliminek, mitte astronoomiline suve lõpp, tähistab enamikule meist sügise tulekut ning tegemiste suubumist sügise rütmi. Inimeste aja määravad ikka inimeste asjad, või vähemalt nii meeldib meile arvata, jälgides aknast looduse ringkäiku.

Kultuurisõbrad on harjunud, et niisugune rütm on omane ka kultuurielule. Augustiga pakivad suvised sündmused ennast kokku ja annavad teatepulga üle «tubastele toimetustele». Rakvere teater pidas suvel Baltoscandali festivali, võõrustas külastajaid suvelavastusega Loobu mõisa aidas ja seab nüüd samme sisehooajaks. Mitte harjumuspäraseks, vaid juubelihõnguliseks. Rakvere teatris algab sel sügisel 85. hooaeg.

Teater Rakveres on nende aastatega muutunud iseenesestmõistetavaks nähtuseks. Millekski, mis on siin alati olnud ja siia ka jääb. Jakob Liiva ligi 100 aasta tagune pöörane idee ehitada Rakverre teatrimaja, Jakob Allase 1929. aastal hobuvankriga toodud esimene kivikoorem teatrimäele ja kõigi raskuste ületamine viisid selleni, et 24. veebruaril 1940 süttisid saalis tuled ja oli, mille üle Eesti riigi sünnipäeval uhkust tunda.

Tagasi üles