Haljala–Kukruse maanteelõigu tutvustamiseks tulevad avalikud koosolekud

Copy
Haljala–Kukruse teelõik.
Haljala–Kukruse teelõik. Foto: Rahandusministeerium

Aprillis alanud Haljala ja Kukruse vahelise maanteelõigu asukohavaliku etapis on jõutud esialgsete trassikoridori alternatiivideni. Septembris toimub nende tutvustamiseks ja tagasiside kogumiseks neli avalikku koosolekut.

Riigi eriplaneeringu projektijuhi Anne Martini sõnul on eesmärk leida maanteele asukoht, mis minimeerib negatiivseid mõjusid inimestele ja loodusele, kuid kus on ehitus majanduslikult teostatav. "Praeguses asukohavaliku etapis planeeritakse 350 meetri laiune trassikoridor. Sellele järgneb tee täpsema asukoha selgitamiseks planeeringu detailse lahenduse etapp. Planeeringu kehtestamiseni jõuame eeldatavasti 2028. aastal," selgitas Martin.

Ta lisas, et maantee ja selle ohutuks toimimiseks vajalike rajatiste laius on vähemalt 60 meetrit. Ometi võib ruumivajadus näiteks liiklussõlmede, kogujateede, ökoduktide või viaduktide rajamisel olla kohati ka suurem.

Parima lahenduse leidmiseks tehakse tihedat koostööd kohalike omavalitsustega, kes on piirkonna ja selle vajadustega kõige paremini kursis. Eesmärgiga arvestada planeerimisel ka kohalike elanike huvidega, tehakse näiteks liiklusuuring, asustusstruktuuri uuring ja meelsusuuring, et paremini mõista maanteelõigu uuendamise mõju kohalikele ettevõtjatele ning elanikele. 

"Inimesed, keda Haljala–Kukruse riigi eriplaneering võib mõjutada, peavad olema projekti arengutest võimalikult kiiresti ja täpselt teavitatud. Loomulikult võib isikliku kinnistu asumine trassikoridori alternatiivil või selle vahetus läheduses tekitada ebamugavusi, kuid kaasamise eesmärk ongi leida tõhusaid kompromisse, mis arvestavad nii inimeste, majanduse kui ka loodusega," rääkis Martin.

Kohtumised esialgsete trassikoridoride alternatiivide tutvustamiseks toimuvad septembris Viru-Nigula rahvamajas (04.09), Lüganuse rahvamajas (05.09) ja Sõmeru keskusehoones (10.09). Samuti on kavas veebikohtumine (11.09).

Tagasi üles