33 aastat tagasi peidust välja võetud lipp tähistab taasiseseisvumist

Copy
Ajahambast puretud riigilipp oli aastakümneid pööningul peidus. 33 aastat tagasi pääses lipp peidikust välja ja eile viidi see tuppa.
Ajahambast puretud riigilipp oli aastakümneid pööningul peidus. 33 aastat tagasi pääses lipp peidikust välja ja eile viidi see tuppa. Foto: Piret Saul-gorodilov

Teise maailmasõja keerises rändas Rakvere külje all Tõrmas asuvas talumajas trikoloor pööningule peidikusse. 33 aastat tagasi pääses sinimustvalge räästaalusest peidikust ja pererahvas tõi teisipäeval ajahambast puretud riigilipu pööningult alla.

Pererahvas kasutas riigi taasiseseisvumise päeva ära, et vana maja pööningut koristada. Piret Saul-Gorodilov, üks koristustalgutel osalenud pereliikmetest, meenutas, et lapsepõlves keelas vanaisa lastel pööningul kolamise ära. Tookord ei saanud lapsed aru, miks nad katuse all põnevat kila-kola lähemalt vaadata ei tohi. Täiskasvanuna mõistis Piret Saul-Gorodilov, et vanaisa tahtis peitu pandud trikoloori kaitsta.

"Lipp oli aastakümneid olnud pööningul räästa alla topitud," kõneles Piret Saul-Gorodilov. 33 aastat tagasi võttis vanaisa lipu küll peidikust välja, kuid sinimustvalge oli jätkuvalt pööningul. Teisipäevase koristuse käigus näitas pererahvas sinimustvalgele korraks murul päevavalgust ja leidis päevi näinud esemele koha toas.

Tagasi üles