Kuidas valida lapsele nutitelefoni?

Copy
Lapsele esimest telefoni ostes tuleb silmas pidada mitut aspekti.
Lapsele esimest telefoni ostes tuleb silmas pidada mitut aspekti. Foto: Marko Saarm

Uue kooliaasta algus on peagi ukse ees. Muu hulgas vajavad kooliteed alustavad lapsed nutitelefoni, et vanematega ühenduses olla.

Samsung Eesti koolitusjuht Alari Pennar jagab nõuandeid, kuidas ja mille järgi leida sobivaim seade nii võsukeste kui ka vanemate huve silmas pidades.

Esmalt tõdes Pennar, et valikul tuleks lähtuda lapse vanusest. Esimest korda kooli mineja ei vaja kindlasti kõige uuemat nutitelefoni, mis turul on. Kuna seadme kaotamise või purunemise risk on üsna suur, oleks otstarbekas valida lihtsam ja taskukohasem mudel, mis täidab põhivajadused ning on eale vastav.

Kindlasti on algklassilapsele oluline telefoni- ja videokõnede tegemise võimalus ning samuti internetiühendus, et näha e-koolist hindeid, koduseid ülesandeid ja tunniplaani. Ühtlasi tuleb netiühendus kasuks meelelahutamisel.

«Väikesel lapsel, kes läheb kooli, on tänapäeval esimest nutitelefoni vaja eelkõige turvatunde ja suhtlemise võimaldamiseks. Küll aga tuleb selle soetamisel arvestada lapse vanust ja tegelikke vajadusi,» rääkis Samsung Eesti koolitusjuht Alari Pennar.

Koolitusjuhi sõnul ei ole vähem oluline ka ekraani suurus. Kahtlemata ei ole liiga suure ekraaniga telefon lapse käes mugav ja võib sealt hõlpsasti maha libiseda. Seetõttu võiks nutiseadme ekraani suurus jääda kuue tolli ringi, kuid kõige kindlam oleks lapsega poodi kohapeale tutvuma minna, et olla kindel valitud telefoni sobivuses, mugavuses ja meelepärasuses. Samas suunas Pennar tähelepanu ka sellele, et suurem ekraan võib soodustada liigset ekraaniaega, mis pole noorele silmale tervislik.

Esimese telefoni hinnaklass võiks vastata nii pere rahalistele võimalustele kui ka lapse ootustele. Kõige tähtsam on ikkagi seadme juures vastupidavus ja kasutajamugavus, mitte tipptasemel tehnoloogia. Seega oleks sõltuvalt võimalustest nutitelefoni optimaalne maksumus 200–400 euro ringis.

«Lapsevanemad peaksid lastega avatult arutama, millised omadused on telefoni juures reaalselt vajalikud, näiteks aku kestvus ja lihtne kasutajaliides. Nii saab selgitada, et kallis telefon ei tähenda alati paremat, ning kompromissina võib leida lahenduse, mis rahuldab mõlemaid pooli,» lisas Pennar.

Väikesel lapsel, kes läheb kooli, on tänapäeval esimest nutitelefoni vaja eelkõige turvatunde ja suhtlemise võimaldamiseks. Küll aga tuleb selle soetamisel arvestada lapse vanust ja tegelikke vajadusi.

Alari Pennar

Samsung Eesti koolitusjuht


Lapsele telefoni usaldamisel tuleb võsukesele anda kasutamise kohta selged suunised. Täiskasvanud teavad isegi, et nutimaailm on piiritu. Seetõttu peaks tulevasele telefonikasutajale selgeks tegema nutiseadme kasutamise reeglid. Pennari sõnul on piiride seadmine noorele nutiseadme kasutajale oluline, et tagada turvaline ja tervislik digikäitumine.

Kuulekuse jälgimiseks on Samsung töötanud välja paar head tööriista, näiteks annab digitaalse heaolu rakendus ülevaate sellest, kui tihti päevas vaadatakse telefoni ja kasutatakse rakendusi. Lisaks laseb funktsioon «Vanemlik kontroll» seadistada piirangud teatud netilehtedele, rakendustele ja funktsioonidele ning reguleerida ekraanikasutusaega, et muuta lapse telefonikasutus kaitstumaks.

Ühtlasi on vanemal võimalik näha, kus laps oma nutiseadmega parasjagu viibib. Küll aga peaks see kõik toimuma lastega koostöös. Nimelt tuleb lastevanematel usalduse säilitamiseks avatult oma käitumisviisidest rääkida ning tunnistada võsukestele ausalt, et kontrollivad regulaarselt nende nutiseadme kasutust.

Tagasi üles