Haljala vald hakkab järgmisest aastast võlakoormat vähendama

Copy
Haljala vallavolikogu istung 22. augustil Haljala kultuurimajas.
Haljala vallavolikogu istung 22. augustil Haljala kultuurimajas. Foto: Siim Mihailov

Haljala valla 2025.–2028. aasta eelarvestrateegiast tuleb välja, et omavalitsus kavatseb tulevast aastast oluliselt oma laenukoormust vähendada. Praegu on netovõlakoormus üle 70%, mis teeb pisut üle 6 miljoni euro. Uusi investeeringuid kavatsetakse rahastada varade müügiga.

Maamaksureform tabas paljusid omavalitsusi halva üllatusena, sest uuendatud kalkulatsiooni kohaselt laekus maksuraha vähem. Seetõttu maksab riik nüüd paljudele omavalitsustele kompensatsiooni. Kalkulaatorit korrigeeriti ja 2026. aastal peaks rehkenduse järgi maamaksu laekumine juba 10% võrra suurenema. Samamoodi on eelarvestrateegias arvestatud sellega, et üldine majanduslik olukord peaks 2026. aastast vaikselt taastuma.

Suurematest investeeringutest on Haljala vallal plaanis valmis ehitada Võsu kooli- ja lasteaiahoone esimene etapp, mis läheb maksma 5,5 miljonit eurot. Tulevase hoone vundament on valatud ja peagi hakatakse laduma müüri. Järgmisel aastal jõuab kätte Võsu sadama korrastamise ja Võsu rannaklubi rekonstrueerimise järjekord.

Tagasi üles