Folklooripäeval jutusta ja kuula lugusid

Copy
Folkloor ja pärimus on Sirli Vahula südameasi.
Folkloor ja pärimus on Sirli Vahula südameasi. Foto: Erakogu

Lääne-Virumaa folkloorikuraator Sirli Vahula soovitab tänasel ülemaailmsel folklooripäeval kuulata ja jutustada vanu lugusid ning mõelda, kuidas tunnetame ja kanname edasi esivanemate vaimupärandit.

Just tänasel päeval 178 aastat tagasi, 22. augustil 1846, avaldas Briti mees nimega William G. Thorns artikli Londoni ajakirjas nimega Atheneum. Selles artiklis mainis ta esimest korda mõistet "folkloor". Rahvaluule all mõeldakse põlvest põlve edasi antud suulisi lugusid, mis õpetavad tarkust ja väärtusi.

Sirli Vahula sõnul on folkloor üks kese, mille ümber oleme ja elame, ning folklooripäeva on oluline tähistada, et mõista, kes me oleme, ehk ennast identifitseerida. "Folkloor on ühine meie oma asi. Kui kuulatakse jutte või regilaule, ütlevad paljud, justkui teaksid neid varem, ehkki pole nendega kokku puutunud. See on kuidagimoodi oma. See ongi see meie oma."

Folkloorikuraator rõhutas, et äärmiselt oluline oma perekonnas rääkida ja rääkida, et lood kanduksid edasi. "Praegu on ju veel suvi ja lapsed vanavanemate juures. Kena oleks üks lookenegi neile jutustada," soovitas ta. "Kõnelda oma kodukoha, pere kohta vägevaid pärimuslugusid, mängida vanu mänge, mõistatada, sest lugu loeb." 

Sirli Vahula sõnul on täna suurepärane päev, et kuulata pärimuse podcast‘e (https://folkloorinoukogu.ee/podcastid/) ja Lauri Õunapuu saadet "Päritud laul" (https://vikerraadio.err.ee/.../paritud-laul-sepp-lauri ...) ning uurida Eesti rahvapärimuse kooli kodulehte ning koolitusi.

"Nii igasugused hällilaulud kui töölaulud ja juttude rääkimine on olnud osa meie esivanemate elust. See käib inimeseks olemise juurde," ütles Sirli Vahula. "Täna oleks sobiv võtta aeg maha ja oma juurtele tähelepanu pöörata. Aga folklooripäeva võib tähistada ka aastaringselt," lisas folkloorikuraator.

Tagasi üles