«Linnud läinud» naasis koduranda

Copy
Filmiloojate taaskohtumine animatsiooni «Linnud läinud» sündmuspaigaga – Karepa ranna ja merega.
Filmiloojate taaskohtumine animatsiooni «Linnud läinud» sündmuspaigaga – Karepa ranna ja merega. Foto: Inna Grünfeldt

Karepa randa liigub loojangu eel elevil ja pidulikus meeleolus inimeste rida, pilgud justkui millegi otsingul. Tüüne meri liigutab laisalt, linnud on sättinud õhturahule. Veel pole nad läinud, ent küllap koguneb tiivasulgedesse juba rännurahutus. Kui merel valitses jää ja lumisel rannal vihises lõikav tuul, valmis siin pilthaaval Anu-Laura Tuttelbergi animafilm «Linnud läinud».

Viie aastaga sündinud kümneminutiline poeem elu haprusest ja elu jätkuvusest, mille maailma esilinastus leidis aset 16. augustil mainekal Locarno filmifestivalil Šveitsis, on valmis peagi astuma Sagritsa muuseumis eelesilinastusel sõprade ja toetajate ette. Tuua vast valminud film selle sünnipaika Karepale oli Anu-Laura Tuttelbergi vankumatu soov.

«Te olete nüüd «Linnud läinud» dekoratsioonis,» lausub rannale kogunenutele filmi autor Anu-Laura Tuttelberg. «Võtted toimusid Karepa ranna kolmes lahes ja Selja jõe suudmes. Seesama jõgi läheb mööda Sag­ritsa muuseumist ja minu kodust Rakvere kandis. Ta ühendab minu elus olulisi punkte.»

Tagasi üles