Teater kinkis endale neli sõnumiseina

Copy
Alajaam Teatrikino naabruses sai värske ja teatraalse ilme.
Alajaam Teatrikino naabruses sai värske ja teatraalse ilme. Foto: Kristo Kruusman

Rakvere teater tellis 85. aastapäevaks tänavakunstnikelt Saara Liis Jõerannalt ja Riin Maidelt Rahvaaia nurgas asuva alajaama seinte täitmise sõnumitega.

Rakvere Teatrikino taga asuva alajaama seinu kattev teos tõukub mängu ideest – kui tihedalt on mäng meie igapäevaeluga läbi põimunud ning kui suur on selle jõud.

Teose tekstiosa moodustavad ühe Toomas Suumani teksti fragmendid, kus Suuman tsiteerib ka Juhan Viidingut ja William Shakespeare‘i, abstraktsuse piiril püsivad punased kujutised võivad aga meenutada kord üht, teinekord teist asja, moodustades omamoodi mängureaalsuse.

Kunstnikud rääkisid, et teos kulgeb ringiratast, aga kui tahta sellele mingit mõttelist alguspunkti leida, võiks selleks olla Kreutzwaldi tänava poole jääva seina parem serv ("Laps on liivakastis ..."). Tinglik liivakastiolukord näitab mängu kehtestusjõudu – kui mäng on kord alustatud, siis nii ongi, reaalsus on muutunud. Sealt vastupäeva ümber hoone liikudes saab mäng muudkui tahke juurde, tekitab küsimusi – on siis meie igapäev (näite)mängust nii erinev? Kas seda päriselumängu juhib keegi, mis on tema eesmärk? Kuidas see mäng lõppeb? Kuni suurelt üle nurga laiuvad Juhan Viidingu luuleread "Vaid väljamõeldud elul oli sära/ja oma ilu ..." toovad tagasi alguse juurde – mäng ise päästab mängust. Mängima peab.

Tagasi üles