Miks koerad asju närivad ja kuidas seda ennetada?

Copy
Ehkki koerale saab õpetada, mida tohib närida ja mida mitte, on oluline, et keskkond toetaks käitumist, mida koera omanik loomalt ootab. Foto on illustratiivne.
Ehkki koerale saab õpetada, mida tohib närida ja mida mitte, on oluline, et keskkond toetaks käitumist, mida koera omanik loomalt ootab. Foto on illustratiivne. Foto: Lyan Luik

Ribadeks puretud diivan või pahupidi pööratud tuba pole ainsad teod, millega koerad meie äraolekul hakkama võivad saada. Halvimal juhul võib hambusse jäänud esemest puhkeda tulekahju.

Miks koerad asju närivad? Andragoog ja koerte käitumise spetsialist Siim Oja on koeri treeninud üle 15 aasta. Ta aitab loomaomanikel mõista, mis on nende lemmiku käitumise taga, ja annab nõu, kuidas seda muuta. Küllap usub nii mõnigi koeraomanik, et tema lemmik on väga nutikas ja asju ei näri. Oja aga toonitab, et see, kui sinu koer pole senini kordagi näiteks juhtmeid või seadmeid närinud, ei tähenda, et ta ei tee seda mitte kunagi.

Koertele nimelt meeldib närida, sest see pakub neile heaolutunnet ja leevendab stressi. «Sageli on ka nii, et kui nad midagi juba närima hakkavad, siis ei suuda nad lõpetada enne, kui miski nende tähelepanu püüab või ta ära väsib,» ütleb Oja ja lisab, et käiku läheb kõik, mis hambusse mahub. Ka kipsplaadid ja seinaliistud.

Tagasi üles