Päästeamet palub muinastulede ööl taevalaternad lennutamata jätta

Copy
Muinastulede öö on tore traditsioon. Lõket tehes ära unusta ohutust.
Muinastulede öö on tore traditsioon. Lõket tehes ära unusta ohutust. Foto: Konstantin Sednev

Päästeamet paneb laupäeva õhtul muinastulede süütajatele südamele, et lõkketegemise reeglid kehtivad ka vihma korral, taevalaternad aga tuleks ohutuse ja keskkonnasäästu kaalutlustel üldse lennutamata jätta.

"Jäta taevalatern lennutamata. See üürike ilu on lahtise tule tõttu väga ohtlik ja lisaks ka keskkonda reostav," kirjutab päästeamet sotsiaalmeedias. "Päikeseloojang on merel olijatele paras vaatepilt. Eesti mererannik kattub lugematu arv muinastuledega. Meeleolu loova lõkke retsept on lihtne: tee seda ohutult ning põleta muinastules vaid puhast puitu, paberit ja pappi. Ilmaprognoos lubab küll kohatist vihmasadu, kuid ohutuks lõkkepõletamiseks tasub reegleid meeles hoida."

Lõke tuleb teha mittepõlevale pinnasele ning lõkkeaseme ümbruses ei tohi olla süttivaid materjale. Lõkkes tohib põletada vaid puhast ehk immutamata puitu ning pappi ja paberit. Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega. Jälgida tuleb seejuures ka tuule suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele ja et lõkkesuits ei häiriks naabreid.

"Jälgi, et lõke oleks hoonetest, metsast ja põlevmaterjalist ohutus kauguses. Vähim ohutu kaugus on lõkke puhul kaheksa meetrit. See on umbes 10–13 täiskasvanud inimese sammu. Hea meeleolu loomiseks piisab ka väiksest lõkkest. Tähtis ei ole lõkke suurus, vaid meeleolu, mida lõke loob," kirjutab päästeamet.

Nii lõkke tegemisel kui ka grillimisel peaksid käepärast olema esmased kustutusvahendid – kas pangetäis vett, liiva või tulekustuti. Tuld ei tohi hetkekski järelevalveta jätta ning lõkkemeistril tuleb kanda hoolt selle eest, et tuli saaks kindlalt kustutatud.

Muinastulede öö on mere ääres lõkete süütamise tava augusti viimasel laupäeval. Traditsioon sai alguse 1992. aastal Eesti ja Soome rannikul ning hiljem liitusid sellega teised Läänemere maad. Lõkked süüdatakse mere ääres päikseloojangul, kohaliku aja järgi kell 21.30.

Märksõnad

Tagasi üles