Tervisekassa hüvitab ravikindlustatud inimestele meditsiiniseadmeid

Copy
Hüvitatavate seadmete hulka kuuluvad näiteks diabeetikutele veresuhkru mõõtmiseks ja selle taseme korrigeerimiseks vajalikud tarvikud: glükomeetri testribad, lantsetid, insuliininõelad, glükoosisensorid.
Hüvitatavate seadmete hulka kuuluvad näiteks diabeetikutele veresuhkru mõõtmiseks ja selle taseme korrigeerimiseks vajalikud tarvikud: glükomeetri testribad, lantsetid, insuliininõelad, glükoosisensorid. Foto: Elmo Riig

Meditsiiniseadmete loetelus on tootegruppe ehk meditsiiniseadmete rühmi ligi 60 ja nendesse kuulub umbes 2000 eri seadet, mida tervisekassa kompenseerib.

Tervisekassa hüvitab ravikindlustatud inimestele selliseid meditsiiniseadmeid, mille abil saab ravida haigusi ja vigastusi või hoida ära nende süvenemist.

Hüvitatavate seadmete hulka kuuluvad näiteks diabeetikutele veresuhkru mõõtmiseks ja selle taseme korrigeerimiseks vajalikud tarvikud, stoomide hooldusvahendid, ortoosid, põiekateetrid ja haavasidemed, samuti unehäirete ravi seadmed ja nende maskid ning kompressioonitooted nii lümfitursete kui ka venoosse puudulikkuse ja haavandite raviks.

Meditsiiniseadmete soetamiseks peab arst tuvastama ravivajaduse. Tervisekassa hüvitab ainult neid meditsiiniseadmeid, mis on kantud meditsiiniseadmete loetellu. Meditsiiniseadmeid hüvitatakse 90- või 50-protsendise soodusmääraga seadme piirhinnast.

"Kui inimene eelistab mingil põhjusel kallimat meditsiiniseadet, tuleb tal tasuda ka täiendav hinnalisa. Julgustame inimesi küsima müüjalt soodsamaid võimalusi, et hoida oma ravikulud optimaalsed," rääkis tervisekassa meditsiiniseadmete teenusejuht Kärt Veliste.

Kui inimene soovib osta meditsiiniseadet, leiab ta tervisekassa kodulehelt infot seadmete ja nende müüjate kohta, kes pakuvad soodustust.

Kuna meditsiiniseadmeid on väga palju ning sobiva seadme valik sõltub sageli inimesest ja tema terviseseisundist, on asjatundja nõu vajalik, eriti juhtudel, kui meditsiiniseade ostetakse esimest korda.

"Meie jaoks on apteekrid ja meditsiiniseadmete müüjad väga hinnatud partnerid, kuna nad aitavad valida sobivaimat toodet paljude võimaluste hulgast," rõhutas Veliste. Näiteks venoosse puudulikkuse survesukad peavad olema õige suurusega. Samuti peab ortoos vajaliku toestuse pakkumiseks istuma väga hästi käe või jala ümber – see ei tohi olla liiga suur ega liiga väike, samal ajal peab toestus olema õige tugevusega. Või peab näiteks haavaside vastama patsiendi haava paranemise faasile.

Veliste paneb aga inimestele südamele, et meditsiiniseadmest ei ole abi, kui seda ei kasutata või kasutatakse valesti. "Kui arst on patsiendile seadme välja kirjutanud, on selleks põhjendatud vajadus. Arst selgitab inimesele, miks ta seadet vajab, seejärel täpsustab müüja seadme kasutamist ja lõpuks on inimese ülesanne järgida antud soovitusi," tuletab ta meelde.

Tagasi üles