Varastamisel kasutatakse petteks või kaasosalistena üha enam lapsi

Copy
Varastamise eest karistatakse kriminaalkorras rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistusega.
Varastamise eest karistatakse kriminaalkorras rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistusega. Foto: Signe Oidekivi

Viimastel kuudel on sagenenud juhtumid, kus avalikus ruumis liikuv näiliselt ontlik perekond on tegelikult profivaraste grupp, kus lapsi kasutatakse nii-öelda töövahendina, hoiatab üle Eesti suurte poekettide kauplusi valvav Viking Security.

Viking Security mehitatud valve juhi Juhan Aia sõnul pole elukutseliste varaste seas varguse varjamiseks laste kasutamine enneolematu, aga hiljuti on sellised lapsi ohtu seadvad juhtumid sagenenud.

"Eelmisel aastal oli kõige šokeerivam intsident, kus vargapaar tuli poodi koos vankris väikelapsega ning proovis kaupa lapse juurde peita. Kui turvatöötajad seda märkasid, sööstis naine koos lapsega uksest välja ja otse tiheda liiklusega tänavale, kus kumbki õnneks siiski viga ei saanud," rääkis Aia.

Turvaeksperdi sõnul ei pea olukord aga sugugi nii ekstreemne olema, et laste selline ärakasutamine võiks jätta jälje eluajaks.

"Veidi suuremad lapsed üldjuhul saavad aru, et nad on kaasatud tegema midagi halba, ning see võib tekitada juba varases eas antisotsiaalset käitumist ning vaimseid probleeme. Näiteks hiljuti pidid kaks last pealt nägema, kuidas nende ema tabati teolt, kui ta üritas toime panna korraga ligi paarikümne toote vargust," tõi Aia esile.

"Teine äsjane juhtum oli selline, kus mees proovis ilmselt edasimüügiks varastada mitut pudelit kallimat alkoholi, kasutades naist ja last katse varjamiseks. Turvatöötajad tõkestasid varguse, mees tungis neile jõuga kallale, aga peeti kinni ja anti politseile üle. Kardetavasti jäi lapsele sellest traumeeriv mälestus, mida turvatöötajad ega politseinikud ei saanud parima tahtmisegi juures ära hoida," nentis Aia.

Valvejuhi selgitusel on tegu suure probleemiga lisaks seetõttu, et niimoodi kasvab peale profivaraste uus põlvkond, kellele lugupidamatus kaaskodanike vara suhtes on sisuliselt emapiimaga kaasa tulnud.

"Hiljuti üritas koos mehe ja lapsega poes olnud naine vargust, aga nähes, et turvatöötaja teda jälgib, jättis selle pooleli. Mõni minut hiljem üritas siis aga sama pere väike laps mänguasja varastada, mille juures vanemad teda kuidagi tagasi ei hoidnud. Tulemuseks oli, et ühel väikesel Eesti inimesel algas negatiivne kokkupuude korrakaitsega kahjuks veel enne kui koolitee," kõneles Aia.

Juhan Aia hinnangul on probleemi lahendamiseks vaja jätkuvat ennetust, tõhusamat sotsiaaltööd ning uusi lähenemisi varastevastases võitluses.

"Teavitustööd koolides tasuks laiendada – meie töötajad näevad õpilastele rääkimas käies pidevalt, kuidas ka mässumeelsed teismelised tõmbuvad tõsisemaks, kui saavad aru, et kuriteo toimepanemine jääb inimest eluks ajaks saatma. Arvestatava hulga varaste puhul on võimalik sotsiaaltööga varastamise põhjuseid ennetada," tõi Aia esile.

"Mis puutub profivarastesse, kelle tegevus on Eestis viimastel aastatel kahjuks laienenud, siis ettevõtjad ja koduomanikud võiksid oma vara kaitsele tõsisemat tähelepanu pöörata. Turvaettevõtted ja riik saavad aga kasutusele võtta uudseid tehnoloogiaid ning teha tõhusamat koostööd, mille poole juba liigutaksegi," lisas Viking Security mehitatud valve juht.

Tagasi üles