Logistikaettevõtjad ei poolda palgafondi maksu

Copy
ELEA teatel tuleb arvestada ka seda, et iga uue maksuga kaasnevad samuti kulud uue süsteemi ülesehitamiseks, kontrolliks ja kaasnevaks bürokraatiaks.
ELEA teatel tuleb arvestada ka seda, et iga uue maksuga kaasnevad samuti kulud uue süsteemi ülesehitamiseks, kontrolliks ja kaasnevaks bürokraatiaks. Foto: Sander Ilvest

Eesti Logistika ja Ekspedeerimise Assotsiatsiooni (ELEA) liikmed märgivad oma pöördumises valitsusele, et ei poolda palgafondi maksu ega ettevõtete tulumaksu, kuna tööjõumahuka sektorina avaldaks esimene logistikaettevõtetele ebaproportsionaalselt suurt mõju ning ettevõtete tulumaksuga kirjutataks ümber kogu senine Eesti maksupoliitika.

Logistikud leiavad, et erinevate kiiruga välja mõeldud uute maksude asemel võiks eelistada olemasolevate tõstmist.

"Maksame raskeveomaksu, teekasutustasu, kütuseaktsiise, tööjõumakse, peagi hakkame maksma tulevast mootorsõidukimaksu. Selgelt pole me ühegi uue maksu kehtestamise poolt," lausus ELEA juhatuse liige Herkki Kitsing.

"Rahvusvahelisi vedusid teostavate logistikaettevõtete puhul jaotuvad kulud üldjoontes nii, et ligi poole moodustab kulu kütusele ja veerandi töötasud ja teede maksud. Ehk kolmveerand kuludest on otseselt seotud maksudega. Iga muutus seal omab suurt mõju ettevõtete käekäigule. Seega ei poolda ELEA, mille liikmete töötajaskonda kuulub ligi 6000 inimest, ei palgafondi maksu ja kindlasti mitte ettevõtete tulumaksu kehtestamist," rääkis Kitsing. 

ELEA juhatuse liikme sõnul saab ta aru, et riigil on vaja leida täiendavaid vahendeid julgeoleku jaoks, kuid palgafondi ja ettevõtete tulumaks pole kindlasti mõistlikud lahendused. "Pigem võiks siis juba tõsta mõnda olemasolevat maksu, kasvõi näiteks käibemaksu, nagu tehti hiljuti Soomes," märkis Kitsing.

Ettevõtete tulumaksu kehtestamine kirjutaks Kitsingu hinnangul ümber Eestis seni kehtinud ja meie majandusele edu toonud maksupoliitika. "Just see on toonud Eestisse palju välisinvesteeringuid ja aidanud meie ettevõtetel areneda, teha uusi investeeringuid. See ju ongi see, mis kõige rohkem majandust arendab. Seda poliitikat ei tohiks mingil juhul muuta," rääkis Kitsing. 

Palgafondi maksu kohta on ka juba teised ühendused, nagu Eesti Kaupmeeste Liit, Eesti Hotellide ja Restoranide Liit, esile toonud, et see toob ebaproportsionaalselt suurima koormuse kaasa tööjõuintensiivsetele sektoritele. ELEA hinnangul on praegused uute maksude plaanid tehtud kiirustatult ja põhjalike analüüsideta, sest uus maks toob kaasa koondamised, investeeringute ära jätmised, konkurentsivõime vähenemise, välisinvesteeringute mujale minemise ja nii edasi, nõnda et lõppkokkuvõttes võib kahju kogu majandusele olla suurem, kui maksuga kogutav raha sisse toob.

"Kuigi suures plaanis võiks riik lihtsalt maksude kogumise asemel võtta eesmärgiks lahendused, mis aitaks majandusele hoogu lükata, kuna sealt tulenev kasu on kordades suurem," kirjutatakse ELEA pressiteates.

Tagasi üles