Haljala valda kavandatakse 250 meetri kõrgusi tuulikuid (1)

Copy
Varangu seltsimajas rääkisid Haljala tuulikuparkidest huvilistele (vasakult) Riin Kutsar, Eve Ojala-Bakradze, Jaanus Aavik ja Marko Pomerants.
Varangu seltsimajas rääkisid Haljala tuulikuparkidest huvilistele (vasakult) Riin Kutsar, Eve Ojala-Bakradze, Jaanus Aavik ja Marko Pomerants. Foto: Andres Tohver

3. septembri õhtul kogunes Varangu seltsimajja paarkümmend inimest, kelle seas oli nii kohalikke elanikke kui ka tuuleparki kavandavate ärimeeste esindajaid. Järjekordse arutelu tulipunktiks oli AS Sunly ja OÜ Utilitas Wind soov panna Haljala valda püsti mitukümmend 250 meetri kõrgust tuugenit.

Haljala valla tuuleparkide eriplaneering algatati juba 14. aprillil 2023. Protsess on tavaliselt kaheetapiline: esimene etapp keskendub asukoha valikule, teine detailse lahenduse koostamisele. Et kiirendada taastuvenergia projekte, on aga ette nähtud võimalus, et eriplaneeringu asukoha analüüs lõppeb juba detailse lahendusega.

Sellist kiirendatud menetlust üritatakse rakendada ka Haljalas, kus eriplaneering on algatatud valla kesk- ja idaosas. Nelja uuringuala pindala on kokku 17 ruutkilomeetrit, kuhu mahuks maksimaalselt 40 tuulegeneraatorit. Üheks valikukriteeriumiks on olnud asjaolu, et alad jäävad vähemalt 750 meetri kaugusele elu- ja ühiskondlikest hoonetest.

Tagasi üles