Pärandihoidja sajand. Fredi Tomps

Copy
Fredi Tomps ja Riin Alatalu kõnelesid Sagadi mõisa saalis teeneka muinsuskaitsja mälestusteraamatust ja Lahemaa rahvuspargi loomisest.
Fredi Tomps ja Riin Alatalu kõnelesid Sagadi mõisa saalis teeneka muinsuskaitsja mälestusteraamatust ja Lahemaa rahvuspargi loomisest. Foto: Inna Grünfeldt

Sagadi mõisa kaunis saal oli ühel sumedal õhtul oma taaslooja ja tema raamatu «Minu sajand. Muinsuskaitsja Fredi Tomps» päralt. Teose autorite Fredi Tompsi ja Riin Alatalu vestlus avas Lahemaa rahvuspargi loomise lugu ning nelja mõisa taassünni tagamaad.

«Mul on hea meel uuesti kohtuda siin minu omaaegse teise koduga. Sagadi mõis oli minu teiseks koduks üsna pikalt ja mind rõõmustab siin mõisas, mis nüüd näeb välja lossina, teiega kohtuda ja muidugi see, et Sagadi elab edasi,» lausus 96-aastane tulihingeline muinsuskaitsja Fredi Tomps mõisasaalis kuulajate ees seistes. «Te ei kujuta ette seda aega, kui need mõisad – Sagadi, Palmse, Vihula, Kolga –, Lahemaa rahvuspargi mõisad, olid kohutavas seisus varemetena. Nüüd on olukord suurepärane,» nentis Lahemaa pärlid uuele elule aidanud arhitekt.

«Fredi on Virumaa mees ja väga sügavalt seotud Lahemaaga. Sagadi mõisa taastamise projekt on Fredi Tompsi tehtud,» ütles Fredi Tompsi mälestuste põhjal raamatu kirjutanud Riin Alatalu. «Käisin Fredi juures rohkem kui viis aastat lugusid üles kirjutamas. Mõned lood on Fredi enda kirja pandud,» märkis Alatalu, kes muinsuskaitse eksperdiorganisatsiooni ICOMOS asepresidendi ja Eesti kunstiakadeemia õppejõuna jätkab Fredi Tompsi tööd nii Eestis kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Tagasi üles