Rakveres kohtuvad Kongi muusika ja kliimajutud

Copy
Köster Gööcki maja.
Köster Gööcki maja. Foto: Ain Liiva

Sel reedel, 13. septembril, algusega kell 17 toimub Rakveres Köster Gööcki majas tasuta üritus "Sügisõhtute kliimajutud", mis toob kokku Teno Kongi muusika ja inspireerivad arutelud koos kliimapakti saadikute Mihkel Kanguri, Andres Jaadla ja Hanah Lahega.

Roheteemad võivad esmapilgul tunduda keerulised ja kauged, ürituse eesmärk on tuua need lähemale ja muuta arusaadavaks. Arutelus keskendutakse praktilistele ja kodulähedastele lahendustele, kuidas muuta linnaruumi loodussõbralikumaks ning parandada elukeskkonda. Tallinna ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituudi vanemteadur Mihkel Kangur pakub laiemat vaadet praegusele keskkonnaseisundile ning selgitab, kuidas keskkonnaharidus võib aidata kujundada jätkusuutlikku tulevikku. Noorpoliitik, riigikogu liige Hanah Lahe avab kliimaseaduse ja valitsuse tegevuskavade tagamaid, jagades ka noorte perspektiivi kliimaprobleemidest. Kohalik poliitik ja keskkonnaaktivist Andres Jaadla tutvustab, mida on Rakveres juba tehtud ja millised on plaanid, et muuta linn veelgi rohelisemaks ja jätkusuutlikumaks.

"Räägime kohaliku omavalitsuse tasandist ja inimese rollist kliima- ja keskkonnamuutusel, sest kõik algab inimesest, tema hoiakutest ja ellusuhtumisest. Kui aktiivsed ja õige suhtumisega inimesed moodustavad kogukonna, siis suudavad nad imesid korda saata. Üritusele on oodatud kõik, kes tunnevad huvi keskkonnateemade vastu ja soovivad midagi muuta. Pakume ka teed ja suupisteid," rääkis Jaadla, kes on ka kliimajuttude juhiks.

Aruteluplokkide vahel teeb muusikat endine Rakvere linnaorkestri dirigent Teno Kongi, kes viimasel ajal sepistab kodustuudios digisümfooniaid, lastes end inspireerida loodusel ja muusikalistel rännakutel. "Avastan end tihti mõtlemas keskkonnaga seotud teemadel. Loodus on minu inspiratsiooni ja heade mõtete allikas. Kliimajuttude improvisatsioon erinevatel klahvpillidel kutsub kaasa mõtlema, tunnetama oma sisekliimat ning märkama seoseid enda ja looduse vahel," selgitas Kongi.

Tagasi üles