Hulk Lääne-Virumaa parke ja puistuid on plaanis looduskaitse alt välja arvata

Copy
Koristustalgud Moe pargis, mis nüüd on plaanis looduskaitse alt välja jätta.
Koristustalgud Moe pargis, mis nüüd on plaanis looduskaitse alt välja jätta. Foto: Andres Tohver

Keskkonnaamet on saatnud Lääne-Viru omavalitsustele kirja, milles annab teada, et on algatatud menetlus 15 meie maakonnas asuva puistu ja pargi väljaarvamiseks looduskaitse alt. Kui protsess lõpeb, kaob objektidealuse maa omanikel maamaksusoodustus.

Kliimaministri allkirja kandev määrus käsitleb 15 Lääne-Virumaa parki ja puistut. Need objektid on Tapa vallas Jootme park ja Moe pargi põlispuud; Haljala vallas Kaasiku kaasik, Kandle pargi põlised puud ja allee ning Kavastu park; Väike-Maarja vallas Koonu pargi põlispuud, Lammasküla park, Lammasküla parkmets, Lasinurme pargi põlispuud, Pudivere park ja Simuna parkmets; Vinni vallas Paasvere park, Põlula park koos parkmetsaga, Rahkla põlispuud ja Tudu park.

Kliimaministeerium selgitab oma kirjas, et hävinenud või looduskaitselise väärtuse kaotanud objektid saab kaitse alt välja arvata vaid riigi valitsuse otsusega. "Mainitud pargid ja puistud on kaitse alla võetud enne Eesti Vabariigi taasiseseisvumist asjaomase ametiasutuse otsuse või käskkirjaga," seisab omavalitsustele saadetud kirjas. "Vastavalt looduskaitseseaduse võtab käesoleval ajal pargid ja puistud kaitse alla riigi valitsus oma määrusega. Kui park või puistu hävib või selle looduskaitseline väärtus kaob, arvatakse objekt kaitse alt välja samuti valitsuse määrusega. Kui objektid arvatakse kaitse alt välja, siis muutub senine kaitsekord (piirangud) kehtetuks ja maaomanikule lõppeb maamaksu soodustus."

Tagasi üles