Õnn võib surmaga kõrvuti käia

Copy
"Suremise viisid", Zakes Mda
"Suremise viisid", Zakes Mda Foto: Internet

Lõuna-Aafrika vabariigi ühe tuntuma kirjaniku Zakes Mda teoseid on eesti keelde tõlgitud vaid üks, seesama "Suremise viisid", mis ilmus Loomingu Raamatukogu sarjas juba aastal 2019 ja jõudis minuni alles nüüd.

Aastal 1995 ilmunud tagasihoidliku mahuga (nagu kõik sarja raamatud) teos on väga sugestiivne, juba pealkirja põhjal saab otsustada, et see pole mingi meelelahutuslik raamat, ning mind sundis see aeg-ajalt võtma telefoni, et uurida lähemalt Lõuna-Aafrika vabariigi ajalugu. See pole teadagi olnud lihtne ja helge, hoopis väga keeruline ja verine, kuid Mda ei väsita lugejat pikkade sündmuskirjeldustega ajaloost. Ta nagu eeldaks, et riigi ajalugu on kõigile niigi teada. Ja tõsi, otsige siis ise infot juurde, kui miski segaseks jääb. Nii on hea, sest "Suremise viisid" keskendub tegelikult rängas maailmas kannatavatele inimestele, nende kohutavatele läbielamistele ja viimaks kõige ebatõenäolisemale armuloole, mida lugeja võib kujutleda. 

Surra saab kahtlemata mitmel viisil, Mda näitab, et surra saab ka palju kordi, elu võibki koosneda vaid ühest surmast teise otsa ning inimene jääb ikkagi ellu. Mda demonstreerib ka seda, et suur armastus saab puhkeda õitsele ja teha inimesed pööraselt õnnelikuks ka asunduses, kus osmikud, mida linnavalitsuse buldooser regulaarselt maatasa lükkamas käib, on püsti pandud kartongi, kile, puldanitükkide ja lainepleki abil ning lilleaiad ja kiiskavad köögid vaatavad elanikele vastu toakese seintele ja lakke kleebitud kataloogipiltidelt. 

Tagasi üles