Arvo Pärt pälvis Kuningliku Filharmoonia Seltsi kuldmedali

Copy
Arvo Pärt pälvis muusikavaldkonna ühe suurema rahvusvahelise tunnustuse, Briti Kuningliku Filharmoonia Seltsi kuldmedali.
Arvo Pärt pälvis muusikavaldkonna ühe suurema rahvusvahelise tunnustuse, Briti Kuningliku Filharmoonia Seltsi kuldmedali. Foto: Birgit Püve

Helilooja Arvo Pärt pälvis muusikavaldkonna ühe suurema rahvusvahelise tunnustuse, Briti Kuningliku Filharmoonia Seltsi (Royal Philharmonic Society) kuldmedali. Medali andis 12. septembril Arvo Pärdi keskuses toimunud pidulikul sündmusel heliloojale üle Kuningliku Filharmoonia Seltsi juht Angela Dixon.

Medaliga tunnustab Kuninglik Filharmoonia Selts Arvo Pärti unikaalse ja ajatu muusikalise keele loomise eest, mis ületab riigi- ja stiilide piire ning on leidnud tee kuulajate südametesse üle kogu maailma.

Angela Dixon rõhutas medali üleandmisel, et Arvo Pärt on tänapäeva noortele heliloojatele näidanud, milline kaal võib nende häälel olla. Ta lisas, et Kuninglik Filharmoonia Selts hindab kõrgelt Pärdi muusika vaimset puhtust, mis põhineb helilooja usul ja varasemal sakraalmuusikatraditsioonil, puudutades väga erineva elukogemusega inimesi ja kõlades üle riigipiiride.

"Pärdi meisterlik looming kannab endas erakordset selgust ja ilu, pannes meid mõtlema muusika olemuse ja tuuma üle," ütles Dixon.

Arvo Pärdi nimel pidas tänukõne tema poeg Michael Pärt. "Kuningliku Filharmoonia Seltsi kuldmedal on enamat kui autasu, see on tunnustus Pärdi muusika ajatule kvaliteedile," avaldas ta ja lisas, et see on tunnustus muusikale, mis on sügavalt seotud traditsiooniga, säilitades samal ajal isikupära ja unikaalsuse. "Minu isa on väga liigutatud ning ta tänab Kuninglikku Filharmoonia Seltsi kogu südamest selle suure au ja tunnustuse eest," kõneles Michael Pärt.

Kuningliku Filharmoonia Seltsi kuldmedalit antakse välja alates 1871. aastast ning sellega tunnustatakse eri rahvusest muusikuid ja heliloojaid silmapaistvate muusikaliste saavutuste eest. Medali esikülg kujutab helilooja Ludwig van Beethovenit, kelle üheksas sümfoonia valmis Kuningliku Filharmoonia Seltsi tellimusel.

Tagasi üles