Kirikupargi ujuvsaartel niideti taimestikku

Copy
Ujuvsaar Rakvere Kirikupargi tiigis.
Ujuvsaar Rakvere Kirikupargi tiigis. Foto: Kristel Mänd

Keskkonnaministeeriumi juhitud projekti LIFE IP CleanEST raames paigaldati 2021. aastal Rakveres Soolikaoja ülemjooksule Eesti esimesed reostust puhastavad ujuvsaared, et vähendada põhjasetete ohtlikke aineid ning parendada pinnavee kvaliteeti.

Tänavusuviste soodsate ilmaolude tagajärjel olid taimed Kirikupargi ujuvsaartel muutunud lopsakaks ja seetõttu tegi uurimisgrupi juht, keskkonnauuringute keskuse peaspetsialist Vallo Kõrgmaa seal niitmistöid. "Taimestiku niitmise eesmärgiks on eelkõige soov tagada, et taimedesse kogunenud toitained vegetatsiooniperioodi lõpul koos lagunevate taimedega vette tagasi ei satuks," selgitas ta.

Kuidas on ujuvsaared Rakvere tiikides täitnud oma funktsiooni vee puhastajatena? Vallo Kõrgmaa sõnul on saarte senist tõhusust olnud natuke keeruline hinnata, sest lisaks neile toimub toitainete kõrvaldamine veest ka põhjasetete ning muu taimestiku abil. "Siiski – seireperioodil (2021–2022) vähenes nitraatide sisaldus ujuvsaartega tiigis keskmiselt 27% ja üldlämmastiku sisaldus 20%. Analoogselt oli fosfaatide vähenemine keskmiselt 47%, kuid üldfosfori osas jäi tulemus oluliselt kesisemaks – 9%," märkis ta.

Perspektiivis oleks Kõrgmaa sõnutsi Kirikupargi tiikide puhul parimaks lahenduseks see, kui saaks paigaldada puiduhakkefiltrid nii, et praegu allikatest otse tiikidesse juhitav vesi jookseks läbi filtrite – siis ei jõuaks nitraadid tiikidesse ja taimestiku vohamine tiikides väheneks oluliselt.

Kirikupargi, Supeluse pargi ja Allika pargi tiikidele on paigaldatud kokku 11 ujuvsaart kogupindalaga 170 ruutmeetrit.

Tagasi üles