Virumaa Muuseumid kutsub muinsuskaitsepäevade raames huvilisi loengutesse

Copy
Ajaloolane Uno Trumm kõneleb muinsuskaitsepäevadel muu hulgas sellest, kuidas Rakveret vanadel kaartidel kujutatud on.
Ajaloolane Uno Trumm kõneleb muinsuskaitsepäevadel muu hulgas sellest, kuidas Rakveret vanadel kaartidel kujutatud on. Foto: Virumaa Muuseumid

20. ja 21. septembril peetavatel muinsuskaitsepäevadel kutsutakse huvilisi osa saama huvitavatest loengutest.

20. septembril kell 16 peab Tartu ülikooli geograafia kaasprofessor ja doktor Taavi Pae ettekande teemal «Kartograafiline Lääne-Virumaa», kus kõneleb nii mõndagi põnevat ajaloolistest kaartidest, mis on seotud Lääne-Virumaaga.

Kuulda saab, miks ja kuidas salastati Lahemaa kaarte – näiteks keelati kunstnik Edgar Valteri 1977. aastal joonistatud Lahemaa kaart. Lisaks arutletakse Pandivere kõrgustiku nime üle ja uuritakse lähemalt, millal ilmus Pandivere meie geograafilisse teadvusse. Loeng toimub Rehbinderi majas Rakveres.

Taavi Pae olulisemate tööde hulka kuulub 2019. aastal ilmunud ja kogu Eesti kartograafilist ajalugu koondava «Eesti rahvusatlase» koostamine. Pae ise peab väga oluliseks osalemist meeskonnas, mis korraldas õ ja ö häälikulise vahepiiri tähistamise Saaremaal. 2020. aastal püstitati Saare vallavalitsuse eestvõttel Väinatammi lähedusse viiemeetrine õ/ö-tähis, mis meenutab kõigile möödasõitjaile Eesti murdekeeli.

21. septembril algusega kell 11 viib muuseumi teadur Uno Trumm huvilised ringkäigule näitusel «Rakvere linnulennult. Linna lugu kaartidel». Ekskursioon toimub välinäituse juures Tsentrumi ja Turu kaubamaja vahelisel jalakäijate promenaadil.

Näitus heidab pilgu linna ajalukku kaartide ja plaanide abil, mis on läbi aegade koostatud praktilistel eesmärkidel, nagu seda on sõjandus, merendus, haldus. Enamik näitusel kasutatud kaartidest pärinevad rahvusarhiivi ajalooarhiivist ja Virumaa Muuseumide kogust. Rakvere linna sünd ja areng on seotud asendiga maanteede ristumiskohas – siitkaudu kulges kaubatee Tallinnast Narva ja Toolse sadamast Tartusse, Paidesse ja Viljandisse. Varasemad asustusjäljed praegusel teatrimäel ja Pika tänava piirkonnas pärinevad juba muinasajast.

Näitusel vaadeldakse Rakvere arengut 17. sajandist teise maailmasõjani. Ehkki pilku suunab toonaste kaarditegijate ja -tellijate vaatenurk, saab ülevaate, kui vähe või palju on säilinud omaaegsest linnast tänapäeval ning milline on olnud linna areng.

Tagasi üles