Päästjad alustavad kodudes suitsuandurite kontrolliga

Copy
Kontrollkäikudel on päästeameti inspektoritel ja päästjatel alati seljas päästeameti ametlik riietus ning kaasas töötõend.
Kontrollkäikudel on päästeameti inspektoritel ja päästjatel alati seljas päästeameti ametlik riietus ning kaasas töötõend. Foto: Kunda Päästekomando

Kontrollkäigud toimuvad 23.–27. septembril kuni kella 19 õhtul. Kontrolle teevad päästeameti inspektorid koos päästemeeskondadega. Kui andur on puudu või ei ole töökorras, võib saada 40 eurot trahvi. Kontrolli eesmärk on saavutada, et kodudes oleks nõuetekohaselt paigaldatud ja töökorras suitsu- ja vingugaasiandurid olemas.

Algamas on kütteperiood, mistõttu on oluline veenduda, et nii suitsu- kui ka vingugaasiandur oleksid olemas ja töökorras. Suitsuandur on kohustuslik olnud 15 aastat, vingugaasiandur tahkeküttega kodudes ligi kolm aastat. Kontrollkäikudel on päästeameti inspektoritel ja päästjatel alati seljas päästeameti ametlik riietus ning kaasas töötõend – kahtluse korral tuleb paluda ka töötõendi näitamist.

"Kontrollisime eelmisel aastal suitsuandureid ligi 5500 kodus ning leidsime, et töötav suitsuandur oli puudu veerandis kontrollitud kodudest," tõdes päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juhataja Maret Rannala. "Teeb väga murelikuks see, et kui täna juhtuks tulekahju, siis pea veerandis Eesti kodudes suitsuandur sellest teada ei anna, sest seda lihtsalt pole või pole see töökorras. Töökorras suitsu- ja vingugaasianduri olemasolu peab olema sedavõrd loomulik nagu töökorras pidurid autol," rääkis Rannala.

Igas kodus peab olema vähemalt üks töökorras suitsuandur. Soovituslik on aga paigaldada suitsuandur igale korrusele või isegi igasse tuppa. Tahkeküttesüsteemiga kodus peab olema ka vingugaasiandur, mis peab olema paigaldatud vastavalt paigaldusjuhisele ning olema töökorras.

Tänavu esimese kaheksa kuuga hukkus 22 tulekahjus 26 inimest. Suitsuandur puudus 17 elamiseks kasutatavas hoones. Kaheksa kuu seisuga pääses 40 kodutulekahjust ja -ohusündmusest töökorras suitsuanduri tõttu 77 inimest.

Tagasi üles