Rändnäitusel tutvustatakse sajandi suurimaid haiguspuhanguid

Copy
Rändnäitus sajandi suurimatest haiguspuhangutest jõuab Rakverre oktoobri keskpaigas.
Rändnäitus sajandi suurimatest haiguspuhangutest jõuab Rakverre oktoobri keskpaigas. Foto: Rene Suurkaev

Esmaspäeval alustas Eesti ringreisi tervisemuuseumi, tervisekassa ja terviseameti loodud ajalooline ja hariv rändnäitus "Jälle need nakkushaigused! Sajandi jagu haiguspuhanguid ja ravi", mis käsitleb 20. sajandi tõsisemaid nakkushaiguseid ja nende levikut.

Tallinnast Kristiine keskusest ja Lasnamäe Centrumist mõne nädala pärast edasi liikuv näitus toob esile olulised teetähised meie tervishoiusüsteemi arengus, tutvustades nii suuremaid katsumusi kui ka edulugusid, mis on aidanud saavutada murrangulisi võite nakkushaiguste üle.

Näituse kuraator, Eesti tervisemuuseumi teadur Anna Rinaldo märkis, et vaktsineerimine on olnud üks tõhusamaid meetmeid nakkushaiguste leviku piiramiseks. "Rändnäitus näitab, kui suure arenguhüppe on meie meditsiinisüsteem küllaltki lühikese ajaga teinud, ning tuletab meelde, et kaitse nakkushaiguste vastu on meie kõigi ühine pingutus," sõnas Rinaldo.

Üheksa kuu jooksul rändab näitus igasse Eesti maakonda. 15. oktoobrist 3. novembrini saab eesti- ja venekeelse näitusega tutvuda Rakvere Kroonikeskuses.

Külastajad saavad tutvuda nii haiguspuhangute ajal jagatud juhiste kui ka varasemate ravimeetoditega. Sajandi jooksul on teadus ja meditsiin teinud tohutu arenguhüppe, pakkudes lahendusi, mida veel mõne aja eest oleks peetud võimatuks. Rändnäitus pakub võimalust mõista, kuidas meditsiin on arenenud, võimaldades kaitset haiguste eest, mis nõudsid veel eelmisel sajandil tuhandeid elusid. 

Tagasi üles