Arvo Kruusemendi film linastub Ungaris

Copy
Ita Ever ja Aarne Üksküla Arvo Kruusemendi filmis "Naine kütab sauna".
Ita Ever ja Aarne Üksküla Arvo Kruusemendi filmis "Naine kütab sauna". Foto: Eesti Filmi Instituut

Ungari tähtsaimal arhiivifilmide festivalil Budapest Classics Film Marathon näeb taas Eesti filme. Linastub ka Arvo Kruusemendi "Naine kütab sauna".

17.–22. septembrini toimuv festival tähistab tänavu Ungari animatsiooni 110. aastapäeva, mis puhul linastub festivalil valik Eesti popanimatsioone. Lisaks on programmis mängufilm "Naine kütab sauna".

Virumaalt pärit Arvo Kruusemendi "Naine kütab sauna" (1978) restaureeriti vanameistri 95. sünnipäevaks. Filmi taasesilinastus toimus eelmisel aastal mainekal Lumière‘i filmifestivalil Lyonis. "Mul on hea meel, et Anu Soldami lugu on endiselt aktuaalne, kõnetades publikut nii siin kui väljaspool Eestit," kommenteeris režissöör Arvo Kruusement. "Meie filmikunstile on suur tunnustus, kui siinne filmipärand jõuab rahvusvahelise publiku ette."

Kureeritud Eesti popanimatsiooni programmis linastuvad Ando Keskküla "Jänes" (1976) ja "Lugu jänesepojast" (1975), Avo Paistiku "Pühapäev" (1977) ja "Tolmuimeja" (1978), Rein Raamatu "Lend" (1973) ja "Värvilind" (1974) ning Eesti nukufilmi teerajaja Elbert Tuganovi "Aatomik ja jõmmid" (1970). Ikoonilisi lühianimatsioone ühendavad sürrealistlik maailmataju ja tugevad popkunsti mõjutused.

Mõlemad Eesti linastused on osa avatud arhiivide programmist, mis on popurrii äsja restaureeritud teostest, üleilmselt tuntud klassikast ja maailma filmiarhiivide äsja avastatud pärlitest. Kõik Eesti filmid linastuvad Ungaris esimest korda pärast restaureerimist.

Budapest Classics Film Marathon toimub seitsmendat korda. Varem on festivalil linastunud Grigori Kromanovi "Hukkunud Alpinisti hotell" (1979) ja Leida Laiuse "Varastatud kohtumine" (1989).

Tagasi üles