Eesti rannikuvetes valitseb kuumalaine

Copy
Tavatult soe merevesi laseb septembri keskpaigaski veemõnusid nautida.
Tavatult soe merevesi laseb septembri keskpaigaski veemõnusid nautida. Foto: Mikk Keis

Septembri õhutemperatuuri päevarekordite purunemised on avaldanud oma mõju ka merepinna temperatuurile Eesti rannikul. TalTechi meresüsteemide instituudi kliimateenus, mis põhineb operatiivsel satelliitpiltide analüüsil, näitab, et kõikjal Eesti rannikumeres on merepinna temperatuur 17-18 kraadi juures.

Seda kinnitavad ka ranniku seirejaamade andmed. Vee temperatuur on oluliselt kõrgem kui viimasel 30 aastal keskmiselt septembrikuus. Septembri keskpaigale iseloomulik keskmine merevee temperatuur on sõltuvalt asukohast 14-15 kraadi läheduses.

Alates augusti lõpust on Läänemere idaosas arenenud mere kuumalaine. Praeguse mereleitsaku maksimum oli 10. septembril, mil veetemperatuur oli tavapärasest 4 kraadi kõrgem (19-20 kraadi kandis) ning mere kuumalaine kattis 230 000 ruutkilomeetrit Läänemerest (üle 50 protsendi kogupindalast). 17. septembri seisuga on mereleitsakust mõjutatud ala ulatus 80 000 ruutkilomeetrit. Lähipäevade mudelprognoosi kohaselt soojad ilmad püsivad. See annab alust arvata, et mere kuumalaine kestab veel edasi ning rannas on vesi karastatud inimestele ujutav.

TalTechi meresüsteemide kaugseire kaasprofessori Rivo Uiboupina sõnul on mere kuumalained ekstreemsed olukorrad, kui vee temperatuur on vähemalt viis päeva oluliselt kõrgem võrreldes sama päeva 30 aasta keskmisega. "Praeguse mereleitsaku puhul ongi huvitav asjaolu, et tegemist on sündmusega, mis on mitmel päeval ületanud viimase 30 aasta septembrikuu mere kuumalainete intensiivsuse rekordi," lisas Uiboupin.

Mereleitsaku seireteenus tugineb Copernicuse mereteenuse kaugseireandmetele ning panustab kliimamuutustega kohanemise tegevuste elluviimisesse Eestis.

Tagasi üles