Soolevähi sõeluuringu vastu on tänavu erakordselt suur huvi

Copy
Soolevähi sõeluuringul osalemiseks tuleb võtta ühendust oma perearstikeskusega ja registreerida end pereõe vastuvõtule. Pildil Rakvere tervisekeskus.
Soolevähi sõeluuringul osalemiseks tuleb võtta ühendust oma perearstikeskusega ja registreerida end pereõe vastuvõtule. Pildil Rakvere tervisekeskus. Foto: Ain Liiva

Eestis on juba aastaid korraldatud sõeluuringut soolevähi ennetamiseks ja varaseks avastamiseks. Tänavu on uuringu vastu erakordselt suur huvi ning Lääne-Viru maakonnas on seni soolevähi sõeluuringust osa võtnud 48% kutsututest.  

Soolevähk on aina sagedamini esinev haigus, mida diagnoositakse Eestis igal aastal ligi 1000 inimesel. Tervise arengu instituudi vähi sõeluuringute registri andmed näitavad, et sõeluuringu käigus leitakse pigem üles vähieelsed muutused – peaaegu igal 70. sõeluuringul osalejal on avastatud vähieelsed muutused, mida ravides õnnestub vähki haigestumist vältida.

Soolevähi sõeluuringule on kutsutud 60–68-aastased mehed ja naised iga kahe aasta tagant. Sõeluuringul tasub osaleda ka siis, kui kaebused puuduvad, sest vähieelsed muutused või varajases staadiumis vähk endast märku ei anna.

Ka Lääne-Viru maakonna terviseedendaja Pille Parra julgustab inimesi sõeluuringust osa võtma. "Kiidan kõiki tublisid Lääne-Viru maakonna elanikke, kes on juba soolevähi sõeluuringul osalenud, ning soovitan ka kõigil teistel kutsututel seda esimesel võimalusel teha. Uuringul osalemine on enamikel juhtudel hea viis saada meelerahu, et tervisega on kõik korras," sõnas ta.

Tänavu on tasuta uuringule kutsutud ravikindlustatud ja ravikindlustamata naised ja mehed sünniaastaga 1956, 1958, 1960, 1962 ja 1964. Soolevähi sõeluuringul osalemiseks tuleb võtta ühendust oma perearstikeskusega ja registreerida end pereõe vastuvõtule. (VT)

Tagasi üles