Narva linnuses avatakse näitus "Mitmekihiline Narva"

Copy
Piirilinna ajalooga saab tutvuda näitusel "Mitmekihiline Narva".
Piirilinna ajalooga saab tutvuda näitusel "Mitmekihiline Narva". Foto: Pärnu Postimees

Narva linnuses avatakse neljapäeval, 19. septembril näitus "Mitmekihiline Narva", mis viib külastajad sügavale selle piirilinna dramaatilisse ajalukku. Ekspositsioon räägib linnaelanike elulugudest ja tutvustab unikaalseid esemeid, mille hulgas on ka teise maailmasõja eelsete Narva elanike isiklikud asjad.

Näituse kuraator Zurab Jänes ning idee autor ja konsultant Maria Smorževskihh-Smirnova rääkisid, et Narva asukoht on toonud linnale nii jõukust kui ka kannatusi. Vanade kaubateede lähedus meelitas sinna ettevõtlikke inimesi igast ilmanurgast, soodustades aastasadade vältel multikultuurse keskkonna kujunemist. Samas tähendas Lääne ja Ida kultuuri piiril paiknemine ka pidevat ohtu ja konflikte. Alates esmamainimisest 13. sajandil on Narvat korduvalt hävitatud, see on elanikest tühjaks jooksnud ning seejärel taas üles ehitatud. Narva ajalugu on piirilinna ajalugu.

"Heidame pilgu sellele, kuidas peegeldavad Narva muuseumi kogud ühes narvalaste elulugudega linna ajalugu viimastel sajanditel. Ühelt poolt näeme narvalasi muuseumikogus olevate esemete, fotode ja lugude põhjal, teisalt saavad sõna ka narvalased ise," sõnas kuraator.

Eksponeeritud on teise maailmasõja eelsete narvalaste isiklikke esemeid, mis on eri teid pidi viimase kahe aasta jooksul muuseumisse jõudnud. Nende hulgas näiteks Annikute perekonna kohver, mida kasutati Narvast evakueerumisel 1944. aastal.

Näituse kujundas Anastassia Kovõtska, graafilise disaini autor on Janne Jaagant ning projektijuht Anne Raud. 

Tagasi üles