Vello Jürna konkurss paneb proovile noored lauljad

Copy
Bizet'i ooper "Carmen" aastal 1998 Estonias. Micaëla - Valetina Taluma, don Jose - Vello Jürna.
Bizet'i ooper "Carmen" aastal 1998 Estonias. Micaëla - Valetina Taluma, don Jose - Vello Jürna. Foto: Toomas Huik

Rahvusvahelisel muusikapäeval, 1. oktoobril lõpeb registreerimine Vello Jürna nimelisele lauljate konkursile. Noorte klassikaliste lauljate erialase taseme tõstmiseks ellu kutsutud konkurss toimub 27. novembrist 1. detsembrini Tallinnas ja Vello Jürna kodukohas Väike-Maarjas.

Konkursist on oodatud osa võtma 18–35 aastased Eesti kodanikud ja Eestis alaliselt elavad ning õppivad välismaalased. Konkursi kavas tuleb osalejatel esitada ooperiaariaid ja soololaule, kõik voorud on klaveri saatel ja toimuvad publikule avatud kontsertidena.

Konkursi avamine leiab aset 27. novembril Rahvusooper Estonia valges saalis, kus on Vello Jürna 65. sünniaastapäeva puhul üleval ka tema lauljateed tutvustav näitus. 28. novembril toimub konkursi esimene voor Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias. Teine voor ja lõppkontsert toimuvad 30. novembril ja 1. detsembril Vello Jürna kodukohas Väike-Maarja Seltsimajas. 

Tänavu kuuluvad žüriisse esinaine Aile Asszonyi (Eesti), Jorma Silvasti (Soome) ja Levente Török (Ungari). 

Väike-Maarja Muusikaseltsi juht Marju Metsman, ütles, et Vello Jürna nimeline konkurss annab noorele ooperiauljale erapooletut ja väärtuslikku tagasisidet ning pakub võimaluse luua või täiendada portfooliot kvaliteetse video- ning fotomaterjaliga enda esitustest. "Tänu videootseülekannetele on konkursil märkimisväärselt suur vaatajas- ja jälgijaskond ning kaasaelajate hulk, mis loob võimaluse viia kokku potentsiaalseid tööandjaid ja andekaid noori lauljaid," nimetas ta.

Žürii esinaine Aile Asszonyi intervjuus Klassikaraadiole: "Selleks et teha suuri asju, joosta maratoni, dramaatilise repertuaari jaoks peab kaua harjutama. Slow-cooking. Aeglane kunst. Sa ei saa kahekümneselt hüpata keskkooli pingist välja ja öelda, et ma olen dramaatiline. Eeldused peavad kindlasti olema, aga selle repertuaari laulmiseks peab olema elukogemust, et ennast esimese 10 minuti jooksul ribadeks ei laulaks." 

Sündmuse üks korraldajatest, metsosopran Aule Urb, võttis konkursi mõtte kokku järgnevalt: "Korraldajatena tahame luua noortele lauljatele võimaluse olla nähtav. Konkurss on nagu kandideerimine unelmate töökohale, mille tööülesandeid pole kirjeldatud. Tuleb improviseerida, olla julge ja aval. Iga noor laulja, kes on aastaid panustanud õpingutesse, soovib, et laulmisest võiks saada tema töö. Läbi konkursi anname noortele võimaluse teha seda, mida nad on aastaid harjutanud – laulda. Korraldajatena hoolitseme selle eest, et olulised silmad ja kõrvad saavad osa sisulistest ja hingeminevatest esitlustest, millele ideaalis võiks järgneda tööpakkumine mõne kontserdi või rolli näol. Konkurss on formaat, kus paratamatult on võistlusmoment. Siiski võiks võistlus toimuda mitte nii palju konkurentidega, kui iseendaga. Eesmärk on luua muusikat, võimalusi ja emotsioone." 

Ka tenor Vello Jürna, osalenud 1992. aastal Valsesia konkursil Itaalias, võrdles ühes Postimehele antud intervjuus konkursil osalemist spordiga: "Konkursid erinevad tunduvalt tööst ooperis, see on rohkem nagu sport - sa pakud ennast välja. Teatavale osale noortest lauljatest on see elustiil, nad osalevad iga kuu mõnel võistlusel. Mida suurem ja tähtsam võistlus, seda enam tuleb seda vaatama ka impressaarioid ja mänedžere erinevatest maadest. Valsesias kutsuti mindki osalema Barcelona Vignase konkursil." Intervjueerija küsimusele, kas ta läheb, vastas Vello Jürna: "Ei lähe. Samal ajal tuleb "Estonia" teatris välja "Boheem". Aga sellel konkursil osalejatest mitmed kadestasid mind, et mul on töökoht olemas, neist paljudel ei olnud." 

Oma lauljatee algusaastatel osales Vello Jürna mitmel konkursil. 1989. aastal XIII vabariiklikul konkursil, kus pälvis I auhinna ja sai Teatriliidu eripreemia kui lootustandvaim tenor. 1991. aastal osales Vello Jürna Pavarotti konkursil, mille eelvoorud toimusid kogu maailmas, ning jõudis poolfinaali, mida kuulas Luciano Pavarotti juba isiklikult. 

Sündmust korraldab Väike-Maarja Muusikaselts koostöös Vello Jürna perekonna ja Väike-Maarja Vallavalitsusega. 

Tagasi üles