"Linnud läinud" linastub filmifestivalil Love & Anarchy

Copy
Anu-Laura Tuttelbergi nukufilm "Linnud läinud" linastub Helsingi rahvusvahelisel filmifestivalil Love & Anarchy.
Anu-Laura Tuttelbergi nukufilm "Linnud läinud" linastub Helsingi rahvusvahelisel filmifestivalil Love & Anarchy. Foto: Kaader filmist

Neljapäeval alanud Helsingi rahvusvahelisel filmifestivalil Love & Anarchy on Eesti esindatud tosina projektiga. Programmis on nii juba ennast tõestanud festivalimenukid kui uued tulijad. Linastub ka  Anu-Laura Tuttelbergi nukufilm "Linnud läinud".

"Eesti filmide hulk tänavusel Helsingi rahvusvahelisel filmifestivalil on märkimisväärne," kommenteeris Eesti Filmi Instituudi juht Edith Sepp. "Soome on meie filmitööstuse üks olulisemaid koostööpartnereid ning nähtavus põhjanaabrite suurimal filmifestivalil toetab kahe riigi vahelist koostööd," sõnas ta.

Täispikkadest mängufilmidest linastub festivalil Eesti tänavune Oscari-kandidaat "Biwa järve 8 nägu" (režissöör Marko Raat). Kavas on ka kaks äsja esilinastunud žanrifilmi - Sander Marani õudusmuusikal "Mootorsaed laulsid" ja Eesti-Hispaania sci-fi "Infinite Summer" (režissöör Miguel Llansó). Noortele suunatud kooliprogrammis mängib Lauri Randla "Hüvasti, NSVL".

Lühivormidest on festivalil tagasi enam kui 50 auhinda pälvinud hittfilm "Sierra" (režissöör Sander Joon), mis on osa Turu animafilmifestivali võitjate programmist. Programm "Tere, Eesti" koondab viis tänavust lühifilmi: "Eestlane homsest" (režissöör Robert Raska Ly), hiljuti Locarnos esilinastunud nukufilm "Linnud läinud" (režissöör Anu-Laura Tuttelberg), Cannes’is esilinastunud "Sannapäiv" (režissöörid Anna Hints, Tushkar Prakash), Tartu2024 raames valminud Maria Aua "Jõgi ja kass" ning Jaan Tootseni "Ellujäämise kunstnikud".

"Eesti lühifilm on olnud alati hinnas, aga viimased aastad on toonud mitmeid menukeid. Ka käesolev valik näitab, kui mitmekesine on praegune Eesti lühifilmimaastik," ütles Eesti Filmi Instituudi festivalide levi koordinaator Sigrid Saag.

Paralleelselt festivaliga toimub valdkonnale suunatud Finnish Film Affair, kus esitletakse kahte Eestiga seotud projekti - režissöör Martti Helde arenduses olevat mängufilmi "Hõbevalge", mis baseerub president Lennart Meri samanimelisel raamatul, ja "Vehkleja" režissööri Klaus Häro valmivat filmi "Sa pole üks".

Helsingi rahvusvaheline filmifestival toimub 19.- 29. septembrini.

Tagasi üles