Kliimaministeerium alustab tulevikumaavarade kasutuselevõtu ja kohaliku kasu põhimõtete väljatöötamist (1)

Copy
Lisaks käsitletakse väljatöötamiskavatsuses juba kasutuses olevaid maavarasid, nagu näiteks liiv, kruus, paekivi ja turvas, ning neist saadava tulu õiglast jaotust.
Lisaks käsitletakse väljatöötamiskavatsuses juba kasutuses olevaid maavarasid, nagu näiteks liiv, kruus, paekivi ja turvas, ning neist saadava tulu õiglast jaotust. Foto: Eero Vabamägi

Kliimaministeerium saatis 20. septembril kooskõlastusringile maapõueseaduse ja keskkonnatasude seaduse muutmise väljatöötamiskavatsuse eelnõu, mille eesmärgiks on luua selgus tulevikumaavarade kasutuselevõtu tingimustes. Eelnõu kehtestab ka kohaliku kasu instrumendi kaevandamispiirkondade elanikele ja kohalikele omavalitsustele.

"Eestis on väärtuslikke maavarasid, nagu näiteks magneesium, rauamaak, fosforiit ja haruldased muldmetallid, mille järele on Euroopa Liidus ja maailmaturul suur nõudlus. Meie eesmärk on tagada kindlus, et tulevikumaavarade kasutuselevõtt toimuks vastutustundlikult ning tooks maksimaalset kasu nii kohalikele kogukondadele kui Eesti majandusele laiemalt," ütles kliimaminister Yoko Alender.  

Kliimaminister rõhutas, et tulevikumaavarade väärindamine peab toimuma Eestis: "Peame kasutama meie ressursse viisil, mis loob lisandväärtuse ja töökohti Eestis ning väldib negatiivset keskkonnamõju." 

Tagasi üles