Lääne-Virumaa kaheksast omavalitsusest viies muutuvad maksumäärad

Copy
Maamaksumäärade üle hääletamine Tapa vallavolikogu istungil 26. septembril. Paremalt teine on Mart Lees, kelle ettepanek maatulundusmaa maksumäära 0,2 protsendi peale alandada läbi ei läinud.
Maamaksumäärade üle hääletamine Tapa vallavolikogu istungil 26. septembril. Paremalt teine on Mart Lees, kelle ettepanek maatulundusmaa maksumäära 0,2 protsendi peale alandada läbi ei läinud. Foto: Andres Tohver

Maamaksumäärad muutuvad järgmisel aastal Tapa, Väike-Maarja, Haljala, Viru-Nigula ja Rakvere vallas. Kadrina ja Vinni vald ning Rakvere linn jätkavad maamaksumääradega nagu seni. Üldjuhul tähendab praeguste maamaksumäärade samaks jätmine omavalitsusele täiendavat tulu, sest maa maksustamishinna tõus toob eelarvesse lisaraha.

Maamaksuseadus võimaldab omavalitsustel 2025. aastaks kehtestada elamumaa maamaksumääraks kuni 1 protsent, maatulundusmaa maksumääraks kuni 0,5 protsenti ja sihtotstarbega maa (ärimaa, tootmismaa) maksumääraks kuni 2 protsenti maa maksustamishinnast aastas. See tähendab, et omavalitsused saavad kahekordistada nii elamumaa kui ka sihtotstarbega maa maksumäära, kuid maatulundusmaa puhul maksumäära tõsta ei lubata.

Tõusude taustaks on 2022. aastal tehtud maa korraline hindamine, mille tulemusena osa kinnistute väärtus mitmekümnekordistus. 2022. ja 2023. aastal arvutati maamaksu veel varasema, 2001. aasta maksustamishinna alusel.

Tagasi üles