Karakter tõmbab ülle kopranahkse kasuka

Copy
"Kopranahkne kasukas" uurib, kuivõrd on mured ja rõõmud 130 aastaga muutunud.
"Kopranahkne kasukas" uurib, kuivõrd on mured ja rõõmud 130 aastaga muutunud. Foto: Ivo Leek

Eesti Harrastusteatrite Liidu 35. sünnipäeva puhul mängib Rakvere teatritrupp Karakter reedel, 4. ja pühapäeval, 6. oktoobril tänavu juunis esietendunud  lavastust "Kopranahkne kasukas".

Gerhart Hauptmanni 1893. aastal kirjutatud "Kopranahkne kasukas", mille lavastas Tiit Alte, on komöödiline-sotsiaalkriitiline näidend "Kopranahkset kasukat" on varasemalt Eestis mänginud Rakvere teater. Aastal 1974 tõi selle lavale Mai Mering.

Näidendi tegevus toimub aastal 1887. Berliini lähedases külas, kus elab lihtne pesunaine, oma abikaasa ja kahe tütrega. Külakeses toimub kaks vargust lühikese aja jooksul, külaelanikud on hirmul turvalisuse kadumise pärast. Mida võtavad ette ja millega ülepea tegelevad ametivõimud? Näidendis võetakse luubi alla seisuste vahed ja varanduslik ebavõrdsus, majanduskriis, kuidas eluga toime tulla ja kindlustada lastele parem tulevik, kes on vallas peremees. Kergitatakse küsimus, kust läheb eetiline piir lubatu ja lubamatu vahel, kuidas on võimalik, et vargast saab tunnistaja ja tunnistajast varas.

Sellele kõigele vaatab Hauptmann autori kõrguselt kaasatundva muigega. Lavastajat ja truppi huvitab: kui palju on inimesed, nende mured ja rõõmud 130 aastaga muutunud? Oleme me paremad, targemad, ausamad?

Lavastuse kunstnik on  Riina Vanhanen, laval on Karakteri trupp. Lavastus kestab kolm tundi, sissepääsuks on vaba annetus.

Tagasi üles