Lääne-Viru noored harjutasid ühiskonnaelus kaasa rääkimist

Copy
Lääne-Virumaa noored panid kirja oma mõtted selle kohta, mis vajaks kohalikus elus parandamist.
Lääne-Virumaa noored panid kirja oma mõtted selle kohta, mis vajaks kohalikus elus parandamist. Foto: Kodanikuühiskonna Sihtkapital

Rakvere eragümnaasiumis 25. septembril toimunud Lääne-Virumaa noortepäeval õppisid koolinoored, kuidas oma huvide eest seista ja aktiivselt ühiskonnaelus kaasa lüüa, ning tõid esile rea kitsakohti.

Noortepäeval, kus koolitajateks olid suhtekorraldusfirma Miltton valitsussuhete konsultandid, kuulati ettekandeid, jagati inspireerivaid kogemusi ja peeti arutelusid, kus noored said võimaluse jagada mõtteid ja ideid. Teemaks oli ka huvikaitse ja väitlusoskuse arendamine. 

Noortepäeva üks eesmärke oli tutvustada kohaliku omavalitsuse rolli ja seda, kuidas noored saavad kodukoha arengusse panustada. Osaluskohvikutes pakkusid noored välja praktilisi lahendusi probleemidele, millega nad kokku puutuvad. Teemad, mis noortele kõige rohkem korda läksid, olid seotud kohaliku igapäevaeluga.

Enim oli südamel vaba aja tegevuste vähesus noortele: sooviti rohkem võimalusi sisukaks ajaveetmiseks ja enesearenguks. Muret tegi prügikastide puudus linnas, juhiti tähelepanu auklikele teedele, mis tekitavad probleeme nii autojuhtidele, tõukeratturitele kui ka jalgratturitele. Esile toodi kergliiklusteede ja jalakäijate teede vähesus ning korvpalliplatsi valgustuse puudumine – noored soovisid, et kooliväljakul saaks sportida ka õhtuti.

Samuti tekitas muret pileti hind ühissõidukites – erinevalt näiteks Viljandist on Rakveres noortele linnaliinibussides sõit tasuline, kõrge piletihind mõjutab ka nende lähedasi ja vähekindlustatud peresid.

Veel märgiti edasiõppimisvõimaluste vähesust: kodukohas ei ole kohta, kus pärast gümnaasiumi edasi õppida. Tallinna tehnikakõrgkooli Mõdriku õppekohta ei peeta piisavaks neile, kes soovivad valida akadeemilisema tee edasiõppimiseks.

Koolitajate hinnangul asub nende probleemide lahenduspunkt sealsamas – noorte kodukohas ja koolis ehk seal, kus noor ise käib ja suhtleb. Märgiti, et üritus näitas, et noored on aktiivselt valmis kaasa rääkima, kuidas kodukandi elu paremaks muuta.

SA Kodanikuühiskonna Sihtkapital (KÜSK) kommunikatsioonijuht Priit Põiklik tõi esile noortepäeval kõlama jäänud mõtte, et noorte hääl tuleb kuuldavaks teha. "Samas on selge, et noored ei pruugi seda ise osata. Järelikult peavad panustama täiskasvanud – lapsevanemad, õpetajad, noorsootöötajad, aga ka lihtsalt naabrid, kogukonna liikmed, kohaliku omavalitsuse ametnikud ja teised," rõhutas ta. 

Eraldi töötuba oli noorsootöötajatele. Seal kõneldi sellest, kuidas noortega suhelda, millest sõltub nende ühiskondlik aktiivsus, millised üritused või teemad üldse noori kõnetavad. Töötuba juhtis pika kogemusega noorsootöö asjatundja Roger Tibar.

Noortepäeva korraldasid KÜSK ja Lääne-Viru Omavalitsuste Liit koostöös Miltton New Nordicsi ja kohalike omavalitsuste esindajatega. Üritus toimus projekti raames, mille pealkiri on "Kodanikuühiskonna mõju suurendamine ja arengu toetamine läbi laste ja noorte aktiivsuse kasvatamise".

Projekti eesmärk on laste ja noorte aktiivsuse kasvatamine kodanikuühiskonnas kahel põhitegevussuunal: süsteemse kogukonnapõhise kaasamismudeli arendamine ning maakondades laste ja noortega tegutsevate vabaühenduste kaasamisoskuse suurendamine, võimendades noorte osalust ja kaasamist erinevate sündmuste kaudu.

Euroopa Sotsiaalfondi ja Eesti siseministeeriumi rahastatava projekti kogueelarve on 2 001 569 eurot.

Tagasi üles