Stopptoobri väljakutse: suitsuvaba kuu

Copy
Suitsetaja.
Suitsetaja. Foto: Peeter Langovits

Koos oktoobri algusega võtavad tuhanded suitsetajad üle maailma vastu Stopptoobri väljakutse – loobuda oktoobris suitsetamisest. See ettevõtmine on hea nii tervisele kui ka rahakotile.

"Uuringute järgi soovib enamus suitsetajaid suitsetamisest loobuda. Paljud neist on ka korduvalt proovinud suitsetamist maha jätta. Küll aga võib suitsetamisest loobumine osutuda keerulisemaks, kui see esmapilgul tundub," ütles Eesti Stopptoobri eestvedaja, MTÜ NNA Suitsuvaba Eesti juhatuse liige Ingmar Kurg. Ta rõhutas, et on oluline meeles pidada, et suitsetamisest loobumisel on palju positiivseid külgi, ja seetõttu tasub sellega lõpuni minna. "Alustuseks tuleb seada endale eesmärgiks kuu ajaga suitsuvabaks saada ning leida enda jaoks sobivaim suitsetamisest loobumise viis," soovitas ta.

Tõenduspõhised andmed näitavad, et kui suitsetajal õnnestub 28 päeva suitsetamisest hoiduda, õnnestub suitsetamisest loobumine viis korda suurema tõenäosusega. Samal ajal võib suitsunälja peletamiseks kasutada nikotiini sisaldavaid tooteid, näiteks nikotiininätsu, e-sigaretti või nikotiiniplaastrit. Suitsetajad, kes suitsetavad päevas paki või rohkem sigarette, võivad loobuda järk-järgult, kasutades suitsetamiskorra asemel mõnd nikotiinitoodet suitsunälja peletamiseks.

"Suitsetamisest loobumine on parim, mida inimene saab enda ja oma lähedaste jaoks teha. Paljud loobujad tunnevad juba mõne nädala möödudes, kuidas hingamine muutub kergemaks ning maitse- ja lõhnataju hakkab taastuma. Arvestades riigi plaane tõsta lähiaastatel tubakaaktsiisi ennaktempos, siis aitab suitsetamisest loobumine ka raha kokku hoida," rääkis Ingmar Kurg.

Stopptoobri kampaania toimus esimest korda 2012. aastal Ühendkuningriigis. Aastate jooksul on Stopptoober seal olnud abiks ligi kolmele miljonile suitsetajale, et nende suitsetamisest loobumine oleks lihtsam. Ühendkuningriigi eduloo eeskujul on Stopptoober jõudnud ka teistesse riikidesse. Madalmaades korraldatakse Stopptoobrit üheteistkümnendat ja Norras seitsmendat korda. Eestis toimub Stopptoober kuuendat korda.

Suitsetamisest loobumise kohta saab lähemalt lugeda veebilehelt stopptoober.ee (https://stopptoober.ee/).

Tagasi üles