Milline on väärt kaneelisai? Saiasõprade pidupäeva auks proovime järele!

Copy
Igale saiasõbrale leidub oma lemmik.
Igale saiasõbrale leidub oma lemmik. Foto: Erakogu

Homme tähistatakse rahvusvahelist kaneelisaiapäeva. Rootsis, mida muu hulgas kaneelisaiade sünnimaaks peetakse, on saialembeste pidupäeva 4. oktoobril peetud aastaid.

Armastatud kaneelisai loodi väidetavalt pärast esimest maailmasõda. Kuigi Rootsi oli sõjas neutraalne riik, kehtestati seal ranged ekspordipiirangud sellistele toiduainetele nagu suhkur, munad ja või, sest riik valmistus võimalikuks sõjaks. Alates 1920. aastast oli nimetatud tooteid jälle rohkem saada ja kaneelisaiad hakkasid kohvikutes ja pagaripoodides lettidele ilmuma. Kaneel ja kardemon olid aga kallid maitseained ja paljude rahakott ei kannatanud kaneelisaiade ostu välja, seega popiks muutus küpsetis alles 30 aastat hiljem, kui majanduslik seis saiakesi nii osta kui ka ise valmistada lubas.

Rootsi juurtega saialine kuulub ka eestlaste lemmikute hulka. Armastatud kaneelisaiu aga on võimalik valmistada väga erinevalt. Pidupäeva puhul tegime väikese valiku Rakveres pakutavatest kaneelihõrgutistest ja mekkisime, mida pakutakse. Väikese vigurina poetasime taldrikule ka kahe virumaateatajalase koduköögist pärit küpsetised. Nagu ikka, on maitsemeeled erinevad, ent rõõm oli tõdeda, et igaühele leidub meelepärane. Glad kanelbullens dag!

Tagasi üles