VIROL tunnustas maakonna silmapaistvamaid pedagooge

Copy

Kadrina rahvamajas toimus 1. oktoobril Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu korraldatud Lääne-Virumaa aasta õpetaja gala, kus tunnustati maakonna silmapaistvamaid pedagooge.

Aasta lasteaiaõpetajaks kuulutatud Maarit Vaikmaa Kadrina Sipsiku lasteaiast on kolleegide sõnul loonud õpiruumi, kus iga laps on märgatud ja iga töökaaslane kaasatud. Ta on juhtinud maakonna liikumisõpetajate aineühendust, olnud Lääne-Virumaa koolieelikute liikumispeo peakorraldaja, juhendab lasteaia töötajate näiteringi, laulab õpetajate ansamblis, on tantsu- ja robootikaõpetaja.

Aasta klassiõpetaja Ülle Viller Vasta mõisakoolist töötab kolleegide sõnul teadmisega, et iga õpilane on avastaja ja õpetaja on seejuures abistaja. Lisaks kasutab pedagoog oma töös erinevaid õppemeetodeid ja lähtub oma töös usaldussuhte loomises, et lapsed saaksid ilma hirmuta õppida.

Aasta klassijuhatajaks tunnistati Eve Kruusmaa Rakvere põhikoolist, kes on kolleegide hinnangul oma optimistliku meele ja positiivsusega lastele suureks eeskujuks. Ta annab alati mõista, et igale probleemile on olemas lahendus. Aasta klassijuhataja on klassis loonud õhkkonna, kus keegi ei tunne, et ta on üksi, kus igaüks on oluline ja kõigi arvamusega arvestatakse.

Aasta aineõpetajaks osutus Mare Viks Tamsalu gümnaasiumist, keda iseloomustatakse kui autoriteeti ja eeskuju – nii õpilastele kui ka kolleegidele. Kaasõpetajate sõnul on Viks töökuse ja mitmekesisuse musternäide, pühendunud, abivalmis ning hea naljasoonega eesti keelt ja kultuuri väärtustav õpetaja.

Aasta gümnaasiumiõpetajaks valiti Merike Lillemägi Kadrina keskkoolist. Kaastöötajate hinnangul naudib Lillemägi oma tööd ja teeb seda kirega, mis nakatab õpilasi eesti keelt, kirjandust ja kultuuri armastama. Ta oskab luua avatud ja toetava keskkonna, kus kõik pooled tunnevad end kaasatuna ja oluliste partneritena. Lillemägi kohtleb õpilasi nagu täiskasvanuid, kellel on kujunenud oma arusaam ümbritsevast maailmast.

Aasta huvialaõpetajaks kuulutati Kristi Aimla-Maripuu, kes korraldab Kadrina keskkoolis huviringide tööd, loob aktiivseid tegevusi koolipäeva rikastamiseks. On IT- ja nutifestivali ning CAD- joonestamise võistluse CADrina projektijuht.

Aasta tugispetsialisti tiitli pälvis tänavu Kai Tamm Kadrina keskkoolist. Tema on oma kodukoolis nutivabade ja nutitsoonide idee algataja, aktiivne vallasisese võrgustikutöö arendaja, kooli tugiteenuste juht, KiVa programmi rakendaja, kes annab sotsiaalsete oskuste grupitunde õpilaste suhtlemis-, koostöö- ja konfliktilahendusoskuse arendamiseks.

Aasta õppeasutuse juhiks tunnistati Tapa muusika- ja kunstikooli direktor Ilmar Kald, kes on loonud hea mainega kooli, kus õpetatakse ja õpitakse rõõmu ning õnnetundega. Kald rõhutab huvihariduse olulisust iga lapse arengule. Huvihariduse kõrge kvaliteet on talle väga tähtis.

Aasta haridusteoks valiti teaduse populariseerimine ja rohetehnoloogia arendamine Uhtna põhikoolis. Projekti eestvedaja Pille Mänd kaasab õppetöösse teadureid Tartu ülikoolist, Eesti maaülikoolist ja Tallinna tehnikaülikoolist. Töötubade ja teaduspäevadega tekitatakse otsene huvi teaduse vastu.

Lääne-Virumaa elutööpreemia laureaadiks hariduse vallas valiti Malle Raunmägi Jäneda koolist. 1990. aastal klassiõpetajana tööle asunud Raunmägi peab hästi läbi mõeldud algklassitunde ning põnevaid ja mitmekesiseid käsitöö- ja kodundustunde. Kolleegide sõnul on Raunmäe oskused erinevate materjalide käsitsemisel ning töövõtete õpetamisel kadestamisväärselt rikkalikud.

Aasta nooreks õpetajaks valiti Anastasiya Ilistratova-Tunnel Rakvere Vabaduse koolist, sest ta lihtsalt on õpilaste lemmik.

Aasta hariduspereks osutus perekond Nõgu – Anne Nõgu, Toivo Nõgu, Maris Nõgu ja Gitta Nõgu –, kes on 1992. aastast eest vedanud Rakvere eragümnaasiumi. Anne Nõgu on maakonnas esimese Waldorfi pedagoogika põhimõtteid rakendava erakooli ja erahuvikooli Kaur asutaja. Koolidirektori tööpõhimõte on see, et nii õpilased kui ka õpetajad tuleksid koolimajja rõõmuga ja tunneksid end seal oodatuna.

Lisaks tunnustati Lääne-Virumaa aasta õpetaja galal õpetajaid, kes on kandidaatidena üles seatud riiklikule aasta õpetaja tunnustusele elutöö kategoorias. Nendeks on Reet Pae Rakke koolist, Heli Kirsi Rakvere riigigümnaasiumist, Tiina Karri Kadrina keskkoolist, Eda Veskilt Simuna koolist, Ruti Tasuja Haljala lasteaiast Pesapuu, Juta Tiitso Viru-Nigula valla muusikakoolist ja Ruth Patune Rakvere muusikakoolist.

Tagasi üles