Ajalooline romaan "Ümera jõel" jõuab ekraanile

Copy
Filmi "Ümera jõel" proovivõtted tehti Altjal.
Filmi "Ümera jõel" proovivõtted tehti Altjal. Foto: Taska Film

Režissöör Mikk Mägi uus film toob kinolinale armastatud ajaloolise romaani "Ümera jõel". Filmi proovivõtted tehti Altjal.

"Vanamehe filmi" režissöörina tuntud Mikk Mägi järgmine linatoes baseerub Mait Metsanurga ajaloolisel romaanil "Ümera jõel". Raamatuga sama pealkirja kandva filmi proovivõtted toimusid  oktoobri alguses Lääne-Virumaal Altja külas. Proovivõtetel tegid kaasa tuntud Eesti näitlejad Henessi Schmidt, Ursel Tilk ja Jarmo Reha.  

"On märkimisväärne, et Mait Metsanurga 1934. aastal ilmunud romaani "Ümera jõel" on korduvalt uuesti trükitud," sõnas filmi produtsent Kristian Taska. "Riigivanema kõrgeima auhinna pälvinud teoste hulgas, nagu "Tõde ja õigus" ning "Nimed marmortahvlil", on "Ümera jõel" seni veel ainukesena ekraniseerimata, ja see viga tuleb parandada." Taska lisas, et unistus selle filmi loomisest on teda saatnud alates filmi "Nimed marmortahvlil" valmimisest. "Ja nüüd ei kavatse ma sellest enam lahti lasta," lausus ta.

Režissöör Mikk Mägi sõnul on muinaseestlaste saavutused inspireerivad ja väärivad kindlasti rohkem kõlapinda ühe eepilise ajaloolise sõjafilmi näol. "Olen sellest projektist vaimustuses. Tahan jutustada hoogsalt eesti ajalugu nii nooremale kui ka vanemale vaatajale. See lugu näitab muinaseestlaste visadust ning kaitsetahet meie esimeses vabadussõjas," rääkis Mägi. Proovivõtted andsid Mägi sõnul meeskonnale kindlust, et nad suudavad stsenaariumis kirjeldatud muinasaegse Eesti huvitavalt taaselustada ning näitlejad saavad hakkama ka seiklusfilmile omaste märulistseenide mängimisega. "Näitlejate ansambel sai valitud omavahelise keemia alusel, kuid samas pidi peategelaste iseloomus olema konflikti. Nii suudavad nad tegelastevahelised pinged usutavalt välja mängida," selgitas Mägi.

"Ümera jõel" jutustab eestlaste muistse vabadusvõitluse ühest episoodist, Eesti maleva võidust ristirüütlite üle Ümera lahingus aastal 1210. Loo keskmes on piiriäärse Mägiste kihelkonna vanema Vesse noorim poeg Vello, kes ootamatult külavanemaks saab. Noore ja rohelise külavanemana tuleb Vellol ennast kõigepealt oma kihelkonnas kehtestada, õiendada arved naaberküla Kämbiga ning seejärel pista rinda rüütel Arnoldi juhitud ristirüütlitest vallutajatega. Lisaks ülekaalukale raudrüütlite väele ähvardab Vellot Mägistet kaasakiskuv ristiusk, mida levitavad paatrid ja mis inimesed relvituks teeb ning ka tema enda õe Leini rüütleid kummardama paneb. 

Filmi proovivõtted tegid režissöör ja stsenarist Mikk Mägi, operaator Rein Kotov, kunstnik Triin Valvas, kostüümikunstnik Jaanus Vahtra, grimmikunstnik Merlit Veldi ja võitlusstseeni koreograaf Indrek Sammul. "Ümera jõel" on Taska Filmi, Apollo Film Productionsi ja HansaFilmi ühistoodang. Filmi produtsendid on Kristian Taska, Armin Karu, Tanel Tatter ja Veiko Esken. 

Tagasi üles