Veel mõned päevad saab osaleda hiite kuvavõistlusel

Copy
Tulimäe hiis.
Tulimäe hiis. Foto: Sille Annuk

Ajaloolistele looduslikele pühapaikadele pühendatud 17. hiite kuvavõistlus on lõppemas. Fotosid ja lühivideoid saab võistlusele saata 15. oktoobri südaööni.

Võistlusele on oodatud ülesvõtted Eestist ja ka mujalt maailmast, samuti nii uued kui ka varasemad jäädvustused. Ühtviisi võiks tähelepanu pöörata pühapaikade loodusele, sealsele inimtegevusele ning selle jälgedele.

Kuvavõistlus toimub eesti, soome ja vene keeles ning keskendub soome-ugri rahvaste ühisele pärandile. Võistluse eesmärk on jäädvustada ja väärtustada põliste pühapaikade kultuuri- ja looduspärandit ning innustada inimesi nende paikadega tutvuma.

Lähem teave, võistluse eeskiri ja kuvade üleslaadimine on võistluse veebilehel https://www.hiis.ee/kuva/2024.

Ajalooline looduslik pühapaik on mets, puu, kivi, veekogu, pinnavorm või maaala, mida on pühaks pidanud juba meie esivanemad. Pühapaikade hulka loetakse ka vanade matusetavadega seotud ristipuud, rannakülade titekivid, tervenduspaigad ning liukivid. Paljud pühapaigad on ka praegu elavas kasutuses. Eestis leidub hinnanguliselt 5000 ajaloolist looduslikku pühapaika, millest ca 2000 on kantud kaardile.

Võistluse peaauhind on 1000 eurot, hõimurahvaste auhind 300 eurot, Soome auhind 300 eurot ja kuni 16-aastaste auhind 200 eurot. Lisaks on välja pandud Vana-Võrumaa, Virumaa, saarte jm eriauhinnad. Seoses rahvusvaheliste sanktsioonidega ei määrata ka sel aastal rahalisi auhindu Venemaa föderatsiooni ja Valgevene elanikele.

Hiite kuvavõistlust korraldab Hiite Maja sihtasutus, kaaskorraldaja Soomes on Taivaannaula ühendus.

Tagasi üles