Õige tehnika võlub õuntest vaevata mahla välja

Copy
Kolmas samm: purustatud mass pressi.
Kolmas samm: purustatud mass pressi. Foto: Marianne Loorents

Õunamahlategu võetakse Jõetaguse külas asuvas Madi talus õunahooajal tihti ette. Kuna sel aastal üllatab pea iga õunaed ubinauputusega, on pererahvas jõudnud pressida sadu liitreid mahla. Ja jõuab veel.

Madi talu perenaine Pille Rüütel alustas mahlategu õunte pesuga. Suures vannis said ubinad puhtaks ning kolisid kastidesse purustamisjärjekorda. Varem tegi pererahvas mahla vanaaegsete vahenditega ja see nõudis enda keharammu. Tänapäevaste seadmetega on palju lihtsam, endal ei ole midagi vaja vändata. On tarvis vaid õunad purustisse kallutada ja purustatud mass pressi valada. Laia lehtriga purustisse saab mitu kastitäit õunu järjest sisse kallata, pole vaja ükshaaval loopida.

Teine samm: õunad purustajasse. Nüüdisaegsesse purustajasse võib kastide viisi õunu korraga sisse valada. Pole tarvis ükshaaval toppida. Nii ei võta mahlategu tervet päeva.
Teine samm: õunad purustajasse. Nüüdisaegsesse purustajasse võib kastide viisi õunu korraga sisse valada. Pole tarvis ükshaaval toppida. Nii ei võta mahlategu tervet päeva. Foto: Marianne Loorents
Tagasi üles