Ragn-Sells hakkab reoveest fosforit välja võtma

Copy
Ragn-Sells sai loa ehitada Saksamaale tehas, kus hakatakse fosforit välja võtma reoveesetetest.
Ragn-Sells sai loa ehitada Saksamaale tehas, kus hakatakse fosforit välja võtma reoveesetetest. Foto: Sten Semjonov

Samal ajal kui Eesti riik alustas fosforiidi testpuurimistega Lääne-Virumaal, sai Eestiski tegutsev keskkonnaettevõte Ragn-Sells loa ehitada Saksamaale tehas, kus hakatakse fosforit välja võtma reoveesetetest.

Uus ringmajandustehas alustab Leipzigi lähedal asuvas Schkopau linnas esialgsete plaanide järgi tegevust 2027. aastal. Tehases võetakse kasutusele

Ash2Phos-tehnoloogia, mille on välja töötanud Ragn-Sellsi kontserni kuuluv innovatsiooniettevõte EasyMining. Ainulaadse lahenduse abil saab reoveesetete põletamisel tekkivast tuhast eraldada üle 90 protsendi fosforist. Uus ringmajandustoode pakub säästlikku alternatiivi põllumajanduses väetisena ja loomasöödas kasutatavale fosforile, mida toodetakse maapinnast kaevandatavast fosfaatkivimist.

«Euroopas on põletav puudus kriitilistest toorainetest, mistõttu on meie majandus, tööstused ja lõpuks ka tarbijad sõltuvad kolmandate riikide hinnasurvest. Sõltuvusest pääsemiseks ja tarneahelate turvalisuse tagamiseks on Euroopa Liit seadnud eesmärgiks toota ise rohkem neid tooraineid. Üks võimalus selleks on tark kaevandamine, teine ja väga edukas võimalus ongi ringmajandus,» rääkis Ragn-Sells Eesti juhatuse liige Alar Saluste.

Saluste juhib Ragn-Sells Eesti põlevkivituhkade väärindamise ringmajandusprojekti.

Tagasi üles