Helmut Joonuksi ja Eduard Leppiku sajandat sünniaastapäeva tähistati konverentsiga

Copy
Portreeülesvõte Helmut Joonuksist. Pilt pärineb Rakke muuseumi kogust.
Portreeülesvõte Helmut Joonuksist. Pilt pärineb Rakke muuseumi kogust. Foto: Rakke muuseum

Väike-Maarjas toimunud konverentsi ja hilisema kultuuriloolise retkega vaadati tagasi kahe tuntud ja tunnustatud Väike-Maarja valla õpetaja ja koduloolase tegevusele ja koduloolisele pärandile, kirjutab valla koduleht.

Ave Goršič Eesti kirjandusmuuseumist rääkis konverentsil teemal "Helmut Joonuks ja Eduard Leppik rahvaluulekogujatena", kirjeldades nende pärandit kirjandusmuuseumi kogudes.

Uno Trumm SA-st Virumaa Muuseumid kõneles teemal "Arhiiviallikad Helmut Joonuksist", andes ülevaate, millistest arhiividest on võimalik leida Joonuksist koostatud ja temaga seotud materjale.

Usundiuurija ja religiooniarheoloog, Helmut Joonuksi poeg Tõnno Jonuks rääkis ettekandes "Tööst ja kujunemisest arheoloogiks ning uurijaks" koduloolisusest ja arheoloogiast enda töö näitel ning tõi seoseid oma isaga. Anu Mumm tegi ettekande "Teekond Ätiga – vanaisa Eduard Leppikust" ja rääkis isiklikust elust vanaisaga, mis oli põimitud Eduard Leppiku koduuurimistegevusega.

Tiiu Maran rääkis hiljutisest Väike-Maarja gümnaasiumi õpetajate kodukandi reisist, mis oli inspireeritud Eduard Leppiku 1975. aastal korraldatud retkest Väike-Maarja keskkooli õpetajatele.

Marju Metsman juhendas Väike-Maarja alevikus kultuuriloolist retke, mis toetus suuresti Leppiku kogutud materjalidele. Peatuspunktid olid Väike-Maarja seltsimaja, Lurichi kivi, Väike-Maarja gümnaasium, Jakob Liivi park, muuseum, Georg Lurichi kuju ja Wiedemanni keeletammik.

Konverentsi korraldaja Marju Metsman Väike-Maarja Muuseumisõprade Seltsist rääkis, et Helmut Joonuks ja Eduard Leppik tegelesid sarnase koduloolise tegevusega. Üks neist tegutses Väike-Maarja, teine Rakke kandis.

Helmut Joonuksi 100. sünniaastapäev oli tänavu 10. jaanuaril, Eduard Leppiku 100. sünniaastapäev on reedel, 11. oktoobril. Mehed olid omavahel tuttavad 1950. aastatest ja suhtlesid teineteisega.

Tagasi üles