Võsu ja Simuna päästjad õppisid Islandil üleujutuste tõrjumist

Copy
Mäslevas vees tuli õppuritel paadiga sõita.
Mäslevas vees tuli õppuritel paadiga sõita. Foto: Hendrik Tali

Päästeliidu tehnilise pääste üksuse liikmed naasid äsja Islandilt kohalike päästjatega koos läbitud õppuselt, mille tulemusel sai Eesti juurde üksteist ainulaadse koolituse läbinud päästjat. Õppusel osalesid vabatahtlikud päästjad Võsult, Noarootsist, Paliverest, Türilt, Karulast, Jumindast, Purtsest, Pihtlast ja Simunast.

Nädalapikkune Päästeliidu õppereis sai alguse külastusega Vestmannaeyjari saarele, kus harjutati koostöös kohaliku tuletõrjekomando päästjatega suitsusukeldumist laeval. Teine osa koolitusprogrammist sisaldas rahvusvahelise sertifikaadi omandamist Rescue 3 koolitusel, mis keskendub päästmisele kärestikest, kiiresti voolast veest ning üleujutuste korral.

Võsu päästja Rauno-Olavi Ruut.
Võsu päästja Rauno-Olavi Ruut. Foto: Hendrik Tali

Koolituse käigus said vabatahtlikud meenutada päästeks oluliste sõlmede tegemist ning õppida juurde jõgedes varustuse transporti, inimeste päästmist nööriga ja ilma ning kogeda paadiga kiire vooluga vees päästmist.

Võsulase, tehnilise pääste üksuse vabatahtliku Rauno-Olavi Ruudu sõnul õpetas sisukas kogemusrände nädal, et meie vabatahtlikel on päästevaldkonnas veel palju õppida. "Islandlaste pealt nägin, kui pühendunud saab olla vabatahtlikule tegevusele ja kui oluline osa on meeskonna koolitustel, et olla reaalsetel päästesündmustel heal tasemel," ütles Ruut.

Päästeliidu vabatahtlikud Islandil.
Päästeliidu vabatahtlikud Islandil. Foto: Hendrik Tali

Eesti vabatahtlike kogemusränne Islandil koostöös Islandi vabatahtliku päästeorganisatsiooniga ICE-SAR toimus Erasmus+ projekti raames. Projekti käigus külastavad Eestit 2025. aasta kevadel Islandi vabatahtlikud päästjad, kes saavad eestlastelt sajandivanuseid teadmisi metsa- ja maastikutulekahjude kustutamisest.

Tagasi üles