Oktoobri algul lõppes kandidaatide esitamine maakondlikule ettevõtluskonkursile. Teiste seas sai esitada kandidaate maakonna parima toidutoote valimiseks.
Rahvahääletus ⟩ Aita valida aasta parim toidutoode
Lõpphääletusele pääses viis toodet ja võitja valib rahvas.
- Ciao Bella mee-tšillikaste Spicy Bella. Ideaalne mesine ja magus-terav kaste, mis kõlbab absoluutselt igale toidule ning on ka piisavalt terav, et tšillisõprade meeli kõditada. Tegu peaks olema ka Eestis ainulaadse tootega.
- Gilu ehk vürtsidega marineeritud pommu, Veganurk OÜ. Gilu purki avades ei ole esmalt aimugi, mis täpsemalt juhtuma hakkab. Purgisildilt loed, et tegu on baklažaaniga, aga kui kaas klõpsuga lahti keerata, kerkib ninna vürtsikas lõhn, mis meenutab ... mändide kohinat, rabade vaikust, sambla pehmust, suitsusauna hõngu, jaanilõkke lõhna mantlis, sääsepininat, kasemahla tilkumist, lühikesi talvepäevi ning lõputuid suveöid ... Lõikad viilu värsket musta leiba, määrid sellele paksult võid, kuhjaga gilu ning rohelist sibulat – võtad esimese ampsu, suled silmad ja mõistad, et oled jõudnud koju. Sinimustvalgesse koju.
- Tume toortatrajahu, Toomihkli talu. 2024. aastal jõudis Emumäe kaupluses letile tume toortatrajahu, mida on saada nii peenes kui ka jämedas jahvatuses. Tatar on kohalik, kasvanud Emumäe kauplusest vaid paari kilomeetri kaugusel asuval põllul. Suurepärane taim, millel pole Eestis haigusi ega kahjureid ja mis ei sisalda gluteeni. Tatar on kasvatatud, kuivatatud, puhastatud, jahvatatud keskkonnasäästlikult, pole olnud tarbetut transpordi-, pakendamis- ega ladustamiskulu.
- Ahjuliha prantsusepärases piprakastmes (sauce au poivre), Matsimoka OÜ. Ahjuliha prantsusepärases piprakastmes on valmistatud Eestis kasvatatud sea kaelakarbonaadist. Toote teeb eriliseks Prantsuse originaalretsepti järgi keedetud kaste, mille koostises on olulisel kohal Matsimoka naturaalne puljong.
- Musta küüslaugu ketšup, Vinkymon OÜ. Musta küüslaugu ketšupis pole kasutatud lisatud suhkruid ega muid säilitusaineid, toode võlub ketšupisõpru oma põneva maitsega, kus on tunda tüümiani ja rosmariini. Ketšupi magusus tuleb looduslikust suhkrust, mis pärineb mustast küüslaugust ja punasest sibulast. Suurepärane lisand toitude maitsestamiseks, liharoogade ja köögiviljade juurde. Must küüslauk on valmistatud silmas pidades ainulaadset fermentatsiooniprotsessi, mille jooksul muutuvad nii küüslaugu maitse kui ka tervist toetavad omadused. Must küüslauk on tuntud eelkõige antioksüdantide jõuallikana, samuti muude tervisele kasulike omaduste poolest. Sisaldab rohkesti mineraalaineid, sh kaaliumi, rauda, tsinki, vaske, lisaks B-rühma vitamiine ja kiudaineid.
Rahvahääletus kestab Virumaa Teataja veebilehel 21. oktoobri südaööni.